Zo word je een optimist.

Voor dit artikeltje speurde ik even op internet om te zien wat er zoal over optimisme wordt geschreven. Mijn god, allemaal gelul zoals, ‘denk positiever’, ‘denk in mogelijkheden in plaats van problemen’, ‘heb geen verwachtingen dan kunnen dingen ook niet tegenvallen’ en bla bla bla. Ik ben zelf een heel optimistisch persoon maar word hier niet vrolijk van. Want, hóé doe je dat dan? Ik zou voor geen honderd euro (oké wel) in dit artikel schrijven dat je ‘gewoon positiever moet leren denken’. Wat heb je daar nou aan? Nou ja, misschien vind jij dat wel van mijn manier van kijken naar optimisme. We gaan het meemaken!

Hoe kan het dat je een pessimist of optimist bent?
Ik ben geen deskundige, maar ik kan me voorstellen dat als jij in een erg negatieve situatie bent opgegroeid, je de dingen later sneller negatief bekijkt. Terwijl de kans groot is, dat als je ouders met een open blik naar de wereld kijken, jij die positieve instelling van ze hebt overgenomen. Alles is hoe dan ook altijd de schuld van de ouders. Nee grapje. Maar ik kan me voorstellen dat het zou kunnen meespelen. Dat optimistisch zijn je gemakkelijker af gaat als je positief denken van je ouders hebt meegekregen.

Wat ook kan, is dat je pessimistischer bent geworden doordat je iets negatiefs hebt meegemaakt. Wie weet heeft een bepaalde gebeurtenis in jouw leven er voor gezorgd dat je angstiger bent, terughoudend in nieuwe situaties, of dat je mensen niet langer vanzelfsprekend vertrouwt. In feite ben door zo’n ervaring je ‘naïviteit’ een beetje kwijtgeraakt en ben je misschien wel berekender geworden dan dat je was. Je denkt nu wel twee keer na voordat je iemand zomaar vertrouwt.

Maar, zijn optimisten dan naïef en pessimisten gewoon realistischer?

Ik zou zeggen: optimisten hebben vertrouwen in het leven.

En dat betekent niet dat ze geen tegenslagen kennen. Iedereen kent tegenslagen. En teleurstellingen. En verdriet en angst. Het leven is voor niemand constant leuk, ook niet voor optimisten en dat hóéft ook helemaal niet. Maar over het algemeen vertrouwen hebben in het leven is volgens mij wel de basis voor een optimistischer bestaan. Beweeg jij gemakkelijk mee met de stroom van het leven, of zie jij vooral veel obstakels?

Vertrouwen hebben in het leven en optimistisch zijn is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het kan een kwestie zijn van het (opnieuw) aanleren en oefenen en daarom heb ik hieronder een paar tipjes:

1. VERWERK JE TRAUMA’S.

Trauma’s staan je geluk en een positief leven in de weg. Inmiddels zijn therapie en coaching allang niet meer zo’n taboe. Het is steeds normaler dat je aan zelfontwikkeling doet!

Er zijn heel wat interessante vormen van therapie en er bestaan leuke workshops waaraan je kunt deelnemen, die allemaal kunnen bijdragen aan je persoonlijke ontwikkeling en je kunnen helpen om positiever in het leven te staan. Zoals familieopstellingen, waar je bijvoorbeeld werkt aan het loskomen van je ouders. Ga naar je huisarts voor advies en doorverwijzing of vraag je omgeving om hulp en tips.

2. ONTWIKKEL JEZELF.

Als je doet aan zelfontwikkeling leer je jezelf beter kennen. Je leert je behoeftes kennen, je grenzen, wat je wilt in het leven en waar je (niet) blij van wordt. Zo kun je (negatieve) denkpatronen herkennen en aanpassen en ontdekken waar je gelukkig (en optimistisch) van wordt. 

Maar hoe doe je dat, zelfontwikkeling? Dat kan op allerlei manieren. Praat met je vrienden over waar je tegenaan loopt, zodat zij hun kijk op de dingen kunnen geven en je tot nieuwe inzichten komt. Vraag aan anderen hoe zij dingen aanpakken zodat je er van kunt leren.

Je kunt ook boeken te lezen over dingen die je bezig houden of naar relevante workshops gaan (zoek een Facebook groep die regelmatig evenementen deelt!).

Je hoeft heus geen trauma’s of enorme problemen te hebben om aan jezelf te willen werken! 

3. ZORG VOOR EEN FIJNE KRING.

We zijn allemaal wel eens door een ander gekwetst. Die ervaring kan er voor hebben gezorgd dat je pessimistischer bent geworden over mensen in het algemeen. Misschien ben je wel zo iemand die roept dat je je alleen goed voelt bij dieren. Begrijpelijk, maar wel zonde. Mensen kunnen je ook veel goeds brengen!

Fijne, positieve mensen om je heen kunnen bijdragen aan je gevoel van geluk. Je voelt je gezien, gesteund en geliefd als je je met mensen omringt die positief zijn en het beste in je naar boven halen. 

Maar hoe vind je die? Zoek ze in alle hoeken. Kijk eerst eens om je heen. Zijn er leuke, positieve mensen in je buurt met wie je eigenlijk meer contact zou willen hebben? Stuur ze eens een berichtje, wie weet is het wederzijds! Je zou ook naar een bepaalde cursus kunnen gaan zodat je daar mensen leert kennen met dezelfde interesse als jij. Zo heb je meteen een goede ingang en kun je nieuwe contacten opdoen.

4. BEN LIEF VOOR JEZELF.

Angst, verdriet en andere ‘negatieve’ emoties zitten in jou en dat is niet voor niks. Je hebt vast dingen meegemaakt waardoor dat zo gekomen is, dus zorg goed voor jezelf want dat geeft je veel meer positiviteit dan passief op de bank blijven hangen. 

Voor tips over zelfzorg: https://rosavanlenten.com/2019/12/08/goed-voor-jezelf-zorgen-10-tips/

5. DOE DAT WAT JE GELUKKIG MAAKT.

Altijd met tegenzin naar je werk gaan zou iedereen pessimistisch maken. Keep that in mind!

We komen weer terug bij zelfontwikkeling. Zoek uit waar je wél blij van wordt. Vraag hulp aan je omgeving en onderzoek de mogelijkheden. Wie weet is het veel makkelijker dan je nu denkt om voor jezelf te beginnen of om je te laten omscholen!

6. WERK AAN JE ZELFBEELD.

Zelfvertrouwen heeft een positief effect op je leven. Je durft meer, je beweegt je vrijer door het leven en voelt je minder onzeker. 

Je zou op zoek kunnen gaan naar hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen. Ik kan er misschien ook een keer een blog over schrijven want ik heb geen hapklaar antwoord. 

Eén ding is wat mij betreft in ieder geval zeker: vertrouwen in jezelf zorgt voor vertrouwen in het leven. En dat betekent: meer positiviteit! 

7. BEN DANKBAAR.

Wees dankbaar voor wat je hebt, hoe klein ook. Dankbaarheid kan een sleutel naar geluk zijn en je meer optimistisch laten voelen. Maar dat kan alleen als er voor jouw gevoel genoeg is om dankbaar voor te zijn. Als er niet veel is waar je dankbaar voor bent dan zou je ervoor kunnen kiezen om te gaan werken aan het creëren van een leven voor jezelf waar je wél gelukkig van wordt. Met de tips in de vorige punten kom je misschien al een heel eind.

Wat je natuurlijk ook zou kunnen doen (wat al de sites die ik bezocht dus aanraden) is een dankbaarheidsboekje bijhouden. Daarin schrijf je dagelijks op waar je die dag dankbaar voor bent. Ik heb het zelf nog nooit gedaan en ben het ook niet van plan, maar ik kan me echt voorstellen dat het kan helpen.

Binnenkort zal ik een blogje schrijven over de drastische verandering die mijn vriend in zijn leven heeft aangebracht, omdat hij niet gelukkig was en niet goed van het leven kon genieten. Mijn eigen weg naar geluk lees je in dit artikel: https://rosavanlenten.com/2019/02/27/waarom-ben-ik-toch-altijd-zo-godvergeten-emotioneel/

Zoals je hebt gelezen in dit artikel, is optimistisch worden nogal hard werken. Maar laat het je niet afschrikken hoor, want dat is het leven. We zijn allemaal op zoek naar geluk en die zoektocht is vermoeiend, maar vooral bijster interessant!

Dus deze optimist zegt je: Geniet er een beetje van, van de weg naar optimisme en geluk en van het (innerlijk) werk wat er voor nodig is om dat te bereiken. Heerlijk!

Liefs, 

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.