Ik zit in therapie! (taboe)

Willen werken aan jezelf hoeft helemaal niet te betekenen dat er iets mis met je is. Sterker nog, jezelf ontwikkelen schijnt heel nuttig te kunnen zijn. Het kan je meer brengen tot de kern van wie je bent. En daar zijn geloof ik veel mensen naar op zoek. Het is misschien zelfs wel de zin van het leven, ‘worden wie je bent’. Naar mijn idee levert persoonlijke ontwikkeling je dus vooral veel op (bv. geluk, vrijheid, zelfvertrouwen, (zelf)acceptatie, rust). En trouwens, heeft ‘meer jezelf worden’ ooit negatief voor je uitgepakt? 

Denk eens aan een coming-out verhaal. Veel mensen die hun ware zelf jaren lang hebben verstopt en eindelijk naar buiten durven te treden zijn opgelucht. Ze omschrijven hun coming-out als ‘een bevrijding’. Eindelijk kunnen ze (meer) ‘zichzelf’ zijn.

Maar hoe doe je dat, ‘tot de kern komen’? Ons hele leven zijn we op zoek naar wat ons gelukkig maakt en naar wie we zijn. Maar die zoektocht is niet bepaald makkelijk en we lopen er dan ook allemaal wel eens in vast. Wat kun je nog doen als je ergens zelf niet uitkomt en niemand om je heen je echt lijkt te kunnen helpen? 

Precies. Ga in therapie.

Om verder te komen in de zoektocht naar wie je bent, moet je misschien bepaalde conditioneringen* loslaten, angsten overwinnen, of patronen doorbreken. Dat kan allemaal best eng zijn en daar mag je zo nu en dan wel wat hulp bij gebruiken. En dat kan in therapie, met behulp van een psycholoog, of tijdens een spiritueel weekend. You name it, het kan allemaal.

Oké stel, jij hebt regelmatig lichte paniekaanvallen. Met het opvolgen van de ademhalingstips die je hebt gelezen op internet wordt het niet beter en je durft het je omgeving niet te vertellen. Je angst voor een aanval in het openbaar groeit en je gaat steeds minder vaak de deur uit. Hoe veel je ook piekert, je komt er maar niet achter waar die paniekaanvallen precies vandaan komen en je vindt geen oplossing. Hoe frustrerend!
Maar, ff hé, wist je dat er mensen zijn die voor jouw probleem gestudeerd hebben? Je kunt gebruik maken van de expertise van een ander. Een heerlijke optie toch?! 

Ja, je leest het goed, het is een optie. Het moet niet, maar het kan wel!

Oké, en dan nog een ander voorbeeld. Je hebt een heerlijk leven, maar je merkt dat een gebeurtenis uit het verleden als gevolg heeft dat je je niet makkelijk openstelt in nieuwe relaties. Het is een patroon dat bij elke nieuwe date en potentiële lover terugkomt en je bent er wel eens klaar mee. Je herkent het patroon maar het lukt je nog niet om het te doorbreken. Nou, wat nu? Je kunt er wel eeuwig mee blijven zitten, maar je kunt ook een leuke ‘ik-wil-me-kunnen-openstellen-cursus’ doen. Kan jou het nou schelen! Jij mag toch aan jezelf werken als je daar zin in hebt? Het is jouw leven!

TABOE IN JEZELF.
Als je merkt dat je bang bent dat familie, collega’s of vrienden het raar vinden dat je in therapie zit, zou je jezelf het volgende kunnen afvragen:

  • Kan het zijn dat ik het vooral zelf raar vindt? 
  • Wat vind ík eigenlijk van mensen die in therapie zitten? Heb ik dat oordeel ook over mijzelf?
  • Mag iemand/ik om hulp vragen als het even niet zo lekker gaat?
  • Wat zou ik een ander gunnen in mijn situatie? En gun ik mijzelf dat ook?

Neem jezelf vooral serieus. Als je dat niet doet, doet een ander dat ook minder snel en loop je een groter risico dat de dingen ongemakkelijk voor je worden. Maak je situatie niet groter, maar ook niet kleiner dan dat deze is. Ben eerlijk naar jezelf (ik heb nu gewoon hulp nodig), ga staan voor je keuze en doe er niet lacherig over.

BEREN OP DE WEG:
Eens kijken of we een paar angsten kunnen tackelen.

1. ‘Ik ben bang voor de reactie van mijn omgeving.’
Zie kopje ‘TABOE IN JEZELF’ hierboven.
En vraag jezelf af, hoe belangrijk het voor je is om eerlijk te zijn naar de mensen van wie je houdt.

2. ‘Ik heb er geen geld voor.’
Tja, hoeveel mag het kosten? Voor veel reguliere vormen van coaching en therapie kun je je zorgverzekering raadplegen. Vraag je huisarts om advies en doorverwijzing. 

Maar voor niet-reguliere coaching, of spirituele dagen en weekenden, zal je een financiële afweging moeten maken. Ga je de komende maand voor €50,- winkelen, of ga je dat bedrag besteden aan je persoonlijke ontwikkeling in een leuk therapietje van anderhalf uur?

Je kunt er ook voor sparen of je ouders om een bijdrage vragen. 

3. ‘Ik ben bang om mijn baan kwijt te raken.’
Voor een bedrijf is het heel waardevol als een medewerker, zowel lichamelijk als mentaal, goed voor zichzelf zorgt (minder snel ziek, minder snel een burn-out etc.). Houdt dat in je achterhoofd.
Maar mocht je ooit in de positie komen dat je jezelf moet uitleggen (lijkt me vrij onwaarschijnlijk, maar goed, we tackelen even zo veel mogelijk beren), dan zou je dat zo kunnen uitleggen (en uitstralen!): ‘Ik ben bezig met mijzelf te ontwikkelen, daar heeft het bedrijf alleen maar baat bij.’ 

En als je baas echt moeilijk zou gaan doen dan is het misschien voor jou niet de fijnste plek om te werken.

4. ‘Ik ben bang dat het veel energie kost.’
Dat lijkt me een reële angst. Ik weet uit ervaring dat therapie best veel energie kan kosten. Het ligt natuurlijk aan de intensiteit en de frequentie. Zorg dat je, in de periode dat je therapie hebt, genoeg rust neemt.

Houdt wel in je achterhoofd dat het je uiteindelijk veel energie kan opleveren!

5. ‘Ik ben bang dat het niet helpt.’
Als dat zo is, dan probeer je toch weer wat anders? Dat al jouw problemen na één therapiesessie zijn verdwenen zou fijn zijn, maar dat is meestal niet hoe het werkt. Je hebt niet met elke persoon tegenover je een klik en het blijft een beetje zoeken naar wat voor jou werkt en wat niet. 

Maar er zijn genoeg dingen die je kunt proberen, dus geef de moed niet te snel op en experimenteer nou maar wat. Lekker met zijn allen janken, heerlijk!

Ik zal het binnenkort in een andere blog post over verschillende soorten coaching en therapie hebben.

Voor nu, tabee.

Liefs,

Rosa

* Conditionering gaat over de aanpassing aan je omgeving en alles wat je in je leven is aangeleerd. Ofwel: je aangeleerde gedrag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.