TOXIC PEOPLE

Tja, toxic people, wat zal ik dáár eens over schrijven. Je bent er, net als ik, vast wel eens een tegen gekomen, een ‘toxic’ persoon. Iemand die je zeer deed en daarmee zo veel schade heeft aangericht in jouw leven, dat je blij bent dat diegene inmiddels geen deel meer uitmaakt van jouw bestaan. Misschien heb je die persoon wel heel bewust uit je leven gebannen. Zo, opgeruimd staat netjes!

Maar, heb je er wel eens over nagedacht hoe kan het dat die persoon je toen zo heeft kunnen raken?

Als jong kind was ik dol op mijn vader. Maar toen ik twaalf jaar was heb ik hem voor altijd uit mijn leven verbannen. Hij had mij zo veel pijn gedaan dat ik hem nooit meer wilde spreken of zien. Maar toen was ik een kind, ik kon niet anders. Ik was op die leeftijd nog niet in staat om altijd vanuit liefde naar afschuwelijke dingen te kijken. Bovendien moest ik mezelf beschermen door uit de ongezonde situatie waarin ik zat te vluchten. En ik had de jaren daarna nodig om alles te verwerken en te herstellen.

‘Mijn vader was een slecht mens. Een monster.’

Totdat ik me, zo’n vijf jaar geleden, besefte dat ik mijn vader inmiddels aan het straffen was, door het contact af te houden en hem te negeren. Het ging niet meer over zelfbescherming (ik was immers geen weerloos kind meer). Door te doen alsof hij en de situatie me niet konden raken strafte ik hem. Maar de prijs die ik daarvoor betaalde was dat ik mijn ware gevoelens (angst, verdriet, woede) blokkeerde en geen ruimte gaf.

Wie straf je er gratis bij, als je een ander straft? Juist, jezelf! Verharding naar een ander slaat uiteindelijk altijd bij jezelf naar binnen. 

De sleutel is: verzachten. Verzachten naar een ander is verzachten naar jezelf en dat is uiteindelijk de weg naar zelfliefde.

Vijf jaar geleden heb ik dus toch contact opgenomen met mijn vader. Ik wilde de straf opheffen (niet letterlijk natuurlijk omg stel je voor hahahaha) zodat ik de kramp en controle kon loslaten en door kon gaan met mijn leven. Dat is gelukt. Mijn vader werd weer mens. Een mens die me heel veel zeer had gedaan, maar waarvan ik nu kon zien dat hij niet beter had gekund. 

Door opnieuw naar iemand te kijken (letterlijk of figuurlijk) wordt de ander weer meer mens. Het monster (a.k.a. toxic person), dat die persoon inmiddels in je hoofd was geworden, lijkt ineens minder kwaadaardig. Je ziet dan een mens die misschien niet beter kon, al had jij dat zo graag gewild. Een mens die handelde vanuit eigen angst en pijn, waardoor jij zo gekwetst bent geraakt.

Maar, je kunt er ook van leren. En heeft het je niet alleen maar sterker gemaakt? Die ene afschuwelijke periode, of die ‘toxic’ relatie? De trauma’s die je verwerkt hebben persoonlijke groei als resultaat.

Ik geloof persoonlijk niet dat er toxic (slechte) people bestaan. Ik geloof dat iedereen handelt naar beste kunnen en vanuit zijn of haar hoogste bewustzijn. Angst en verdriet doen gekke dingen met een mens en dat moeten we niet verwarren met ‘slecht’.

En ik vind dat jij al het recht hebt om iemand uit je leven te bannen als je merkt dat het contact je weinig oplevert en vooral veel kost (energie, moeite, geld etc). Helemaal niet zo gek. Maar vergeet nooit om (oordeel loos en nieuwsgierig en zonder de pijn te ontkennen) naar jezelf te kijken. Wat kun je er van leren? Heeft het een patroon zichtbaar gemaakt waaraan jij zou willen werken? Bewaak jij je grenzen goed genoeg? Hou je van jezelf?

Wie weet ben je er na een tijdje dan wel aan toe om vanuit zachtheid naar de situatie of de persoon die je heeft gekwetst te kijken en kun je het gebruiken om te groeien. 

Liefs,

Rosa

2 gedachten over “TOXIC PEOPLE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.