Hoe kom je uit een dip? – 6 simpele tips

Oehhh het is januari! De dagen zijn koud en donker en misschien ben je wel in een zwart gat gevallen, zo na alle feestdagen. Er wordt niet voor niets gezegd dat de derde maandag van januari de meest depressieve dag van het jaar is. En aangezien die nog moet komen dacht ik dat het misschien wel nuttig zou zijn om een paar tips te bedenken die je door deze trieste periode (of een andere trieste periode, mag ook) heen kunnen helpen. Hieronder dus mijn tips tegen dips!

Tip 1: BESEF DAT HET TIJDELIJK IS
Zó belangrijk. Het leven gaat in golven en alles is tijdelijk. De ene dag voel je je fantastisch en een andere dag niet. Dat kan zijn omdat er iets is gebeurd op je werk, of door een opmerking van een vriend(in), of omdat je gewoon even niet weet wat je moet in het leven. Soms heb je helemaal nergens meer zin in en wil je het liefst gewoon verdwijnen. Zo gaat dat nou eenmaal, dat is het leven. Maar besef je je dat wel? Als je in een dip(je) zit is het zo belangrijk dat je jezelf er aan herinnert dat het op een gegeven moment ook weer over gaat (vergeet niet dat we het over een dip hebben hè en niet over bijvoorbeeld een depressie!). Mag je je dan nog wel eens k** voelen? JA! Tuurlijk.

Mijn lievelingsmantra in tijden van ellende: ‘Het leven gaat in golven en alles is tijdelijk.

Tip 2: ZORG VOOR JEZELF
2020 is het jaar van zelfzorg. Ik voel het aan alles en zie het veel op sociale media als Nieuwjaars-doel voorbij komen! Maar het is zeker niet iets makkelijks en vergt wat discipline en oefening. Zeker als je in een dipje zit pak je veel sneller een zak chips dan dat je uitgebreid voor jezelf een lunch gaat bereiden. Ik heb er een uitgebreid artikel over geschreven met 10 tips die hopelijk een (geheugen)steuntje voor je kunnen zijn: https://rosavanlenten.com/2019/12/08/goed-voor-jezelf-zorgen-10-tips/

Tip 3: GO OUTSIDE
Echt, alleen maar binnen blijven als je een dip hebt en je verstoppen onder een laag dekens maakt het leven alleen maar vermoeiender. Na een paar dagen zwemmen in je eigen ellende (mag best ff hoor, is normaal) is het echt tijd om weer even naar buiten te gaan en onder de mensen te zijn. Het maakt vaak een heel groot verschil in hoe je je voelt en daglicht is onwijs belangrijk voor je biologische klok en je ritme.

Tip 4: BEWEEG, DOE IETS!
Joepie wat heb je daar zin in als je je klote voelt, bewegen! Maar het is wel goed. Nou ben ik zelf met vlagen erg moeilijk voor sporten te motiveren en heb ik besloten dat ik vanaf 2020 genoegen neem met lichte maar regelmatige beweging. Ik heb helemaal geen zin om mezelf telkens te moeten motiveren voor de sportschool en ik heb er ook geen tijd voor. 

Wandelen schijnt een van de betere vormen van beweging te zijn (en kun je overal en op elk tijdstip doen) en skeeleren vind ik heel erg leuk dus ik hou het op die twee voor dit jaar!

Extra tip: Vraag eens of een vriend leuk met je mee wilt wandelen. Hoe gezellig?!

Tip 5: BEL IEMAND
Bel iemand. Al heb je helemaal geen zin om mensen te spreken, doe het toch want het kan enórm helpen als je even met iemand praat en het is fijn als je omgeving weet wat er speelt. En het kan over je problemen gaan maar je kunt het ook bewust luchtig houden. Vraag de ander om tips! De meeste mensen willen graag hun mening over dingen geven, dus schaam je niet en voel je niet bezwaard.

Contact met andere mensen kan weer even zorgen voor ander licht op de zaken of simpelweg een glimlach op je chagrijnige bakkes toveren. En dat is in tijden van dips heel prettig!

Tip 6: PLAN IETS LEUKS
Je hebt waarschijnlijk helemaal nergens zin in als je in een dip zit. En je hoeft ook niets. Maar kijk eens in je agenda of deze vol staat met verplichtingen, of dat je ook dingen hebt om naar uit te kijken. Misschien helpt het om wat meer leuke, ontspannende, gezellige dingen te plannen. Dingen waar je je op kunt verheugen.

En: Vergeet ook niet om genoeg vrije tijd in te plannen. Dat je in een dip zit zou ook kunnen betekenen dat je op bent en rust nodig hebt. In onze wereld moet je rust plannen en alleen jij kunt dat doen voor jezelf!

Realiseer je dat iedereen wel eens een dipje heeft en dat het niet het einde van de wereld hoeft te zijn. Het gaat weer voorbij, maak je maar geen zorgen!

Ik ben heel benieuwd naar jouw tips. Wat doe jij als je in een dip zit? Laat het me weten, vind ik leukie! 🙂

Liefs,

Rosa

Een gedachte over “Hoe kom je uit een dip? – 6 simpele tips

  1. Goede tips Roos!
    Ik bewaar ze voor moeilijke tijden, want begin januari ben ik zo blij dat de kerstdagen voorbij zijn dat het in mijn hoofd al bijna voorjaar is. Dus nu heb ik ze even niet nodig, maar wie weet later dit jaar!
    Liefs, Froukje

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.