Mijn relatie loopt niet lekker. Hoe stap ik uit het koude bad?

Hoe stap ik uit het koude bad? Je denkt misschien, ‘waar gaat dit over?’ Maar iemand heeft mij ooit dit steengoede metafoor geleerd voor bekoelde relaties en ik leg je vandaag uit waar dat precies over gaat!

Oké stel, je zit al een tijdje in een relatie. Aan het begin was alles leuk en passioneel. Jullie leerden elkaar door en door kennen en zijn steeds dichter naar elkaar toe gegroeid.

Jullie zijn samen gegroeid.

Je zat zeg maar in een lekker heet bad samen, dat is de metafoor, hmmm heerlijk dat warme water! Hier zou je wel voor altijd in willen blijven baden.

Maar na een paar jaar met je partner in dat heerlijke warme bad gezeten te hebben begint het water langzaam af te koelen. Eerst had je het nog niet zo door, maar nu begint het je op te vallen.

Je hebt het niet meer zo goed met elkaar als een tijd terug. Er zijn veel kleine ruzietjes en je ligt niet meer helemaal op één lijn.

Je zit inmiddels in een lauw, of zelfs koud bad.

Maar jullie waren zo gek op elkaar en je wilt zo graag dat het nog was als toen het water nog zo heerlijk warm was, dus je blijft zitten en zegt nog steeds tegen je partner, ‘Hmm lekker hè, dat warme bad, wat hebben we het toch goed samen…’

Stiekem weet jij wel dat het water helemaal niet meer zo lekker is, maar je wilt het gewoon zo graag!! Deze relatie moet gewoon blijven werken!

Je woont misschien wel al een tijd samen en je hebt echt geen zin om nu ineens weer alleen te moeten gaan wonen. Misschien zijn jullie zelfs wel bezig met het sparen voor een koophuis, heel onhandig om dan net nú de stekker eruit te trekken.

En misschien hebben jullie wel kinderen samen.

Een auto.

Vermogen.

Je wilt in ieder geval zo graag dat het werkt en dus blijf je rillend in dat afgekoelde bad zitten.

Maar, is het eerlijk naar jezelf en naar de ander toe om vol te houden dat jullie het zo goed hebben samen, terwijl dat inmiddels niet meer helemaal klopt?

Wat als je uit het lauwe bad zou stappen?

Wat als je nou eens uit dat bad zou stappen? Doodeng, absoluut. En onzeker. En misschien zelfs wel eenzaam. Maar het is ook een kans. Want wat zou dat jou en je relatie kunnen brengen?

Hoe stap je uit bad?

Oké, je overweegt om uit bad stappen. Wat je tot nu toe hebt geprobeerd heeft niet echt geholpen en inmiddels zitten jullie op een doodlopend spoor. Je staat stil en wilt weer vooruit. Maar uit bad stappen, hoe moet dat dan? En betekent het dan dat je je relatie moet verbreken?

Geen paniek. Ik leg het uit..

Uit bad stappen begint met eerlijk zijn naar jezelf. Cruciaal. Durf je aan jezelf toe te geven dat je al een tijdje in lauw water zit? Misschien wist je het stiekem al wel, maar durf je het nu écht helemaal aan jezelf toe te geven?

Bij toegeven dat iets niet meer werkt kan al ruimte ontstaan!

We zijn geneigd om onszelf een droomwereld voor te houden. Zeker als het gaat om de liefde en logisch, we willen het zo graag! Liefde uit de film, liefde uit een sprookje. De vraag is alleen of je liever schijnliefde hebt, of echt gaat voor die diepere connectie, met alle risico’s van dien.

Bij beide loop je trouwens risico, alleen bij de eerste lijkt het alsof dat niet zo is (maar dat is dus wel zo!).

Nou goed, je bent eindelijk eerlijk naar jezelf. Het werkt niet meer. Je wilt dit niet meer! Nu is het zaak om je partner in te lichten. Spreek naar je partner uit dat je niet meer helemaal happy bent in je relatie. Gooi het open.

Stap uit bad.

Dit zijn eigenlijk de aller belangrijkste stappen die je kunt zetten. Eerlijk zijn naar jezelf en eerlijk zijn naar je partner. Het zijn ook de engste stappen…

Maar je echte gevoel laten spreken maakt alles uit en er kan dan zoveel meer ruimte ontstaan dan dat je je waarschijnlijk ooit van tevoren had kunnen bedenken.

Moet je meteen uit elkaar? Nee. Vergis je niet, ruimte kan echt álles betekenen. Je komt er pas achter waar je relatie naartoe gaat zodra je de boel opengooit en uit dat stomme bad stapt!

Schakel hulptroepen in

Vertel een paar goede vrienden of familieleden hoe je je voelt over je relatie en vraag om steun. Je hoeft dit niet alleen te doen. Sterker nog, in zo’n situatie kun je waarschijnlijk alle steun gebruiken, maar daar moet je dus wel actief om vragen. Mensen kunnen niet ruiken hoe jij je voelt en weten niet automatisch waar jouw behoeftes liggen.

Ook als je niet goed weet hoe je alles het beste kunt aanpakken dan kan het helpen om er over te praten met de mensen die jij vertrouwt.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je heel bang bent om alleen te zijn (en daarom in dat koude bad blijft zitten). Hoe helpend kan het dan zijn als je steun krijgt van de mensen die van je houden? Spreek je angsten en bezwaren uit (‘waar moet ik dan wonen’, ‘hoe moet dat met de kinderen’, ‘hoe moet het dan met de financiën’) en laat ze, los van het bieden van emotionele steun, ook meekijken naar bijvoorbeeld een fijne (tijdelijke) woonruimte en andere praktische zaken.

Uit het koude bad stappen betekent niet automatisch dat:

– Je relatie voorbij is
– Je het moet uitmaken met je partner
– Het nooit meer goed komt tussen jullie
– Jij je moet afsluiten van je partner
– Je niet meer van elkaar kunt houden
– Je het contact met je partner moet verbreken
– Jij alle schuld bij je partner kunt leggen
– Jij alle schuld op je moet nemen

Het kan wel betekenen dat:

– Jullie een tijdje uit elkaar moeten wonen
– Je elkaar even niet wilt spreken
– Blijkt dat je liever zonder de ander verder gaat
– Blijkt dat de ander liever zonder jou verder gaat
– Je wordt geraakt in oud trauma of oude pijn (zoals verlatingsangst, bang om alleen te zijn of om alleen te eindigen)
– Je professionele hulp nodig hebt
– Jullie samen professionele hulp nodig hebben
– Er ruimte ontstaat voor nieuwe liefde (met je huidige partner, of met een nieuw persoon)

Schaam je niet omdat iets je nu even niet lukt. Omdat je er niet uit komt met je partner. Dat is menselijk en daar kom je, met hulp en (zelf)liefde, op wat voor manier dan ook wel weer uit.

Heb jij wel eens in een lauw of zelfs koud bad gezeten met je partner? En ben je daar toen zelf uitgestapt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.