Echte liefde, hoe vind je dat?

Een goede relatie, echte liefde, hoe vind je dat? Waar vind je iemand die én lekker is, een leuke persoonlijkheid heeft, het leven met een korrel zout neemt én openstaat voor een beetje persoonlijke ontwikkeling en diepzinnigheid?

Denk je dat zo iemand zomaar je leven komt binnenwandelen op zondag? Natuurlijk niet. We zouden eens moeten kappen met onszelf en elkaar een sprookjesversie van de realiteit voor te houden.

Voor echte liefde moet je aan de bak. En dan in de eerste plaats met jezelf. Je moet bereid zijn om je muren en maskers te laten vallen, je veiligheid los te laten en de ander écht te willen zien voor wie diegene is. Je moet bereid zijn om zaken, door je ongemak heen, met je partner in contact te brengen.

Dat vergt moed en is soms keihard werken.

En schrik niet hoor, want van de één op de andere dag al je maskers laten vallen, dat gaat natuurlijk niet. Dat is een heel proces en gaat vaak in stapjes. Het gaat er meer om of je bereid bent om er (in stapjes) mee aan de slag te gaan.

Ben jij bereid je maskers af te doen voor je partner en je échte kwetsbare zelf te laten zien?

MEID HOE KOM JE HIER ALLEMAAL BIJ?
Ik groeide op in een vechtscheiding en kende geen vanzelfsprekendheid als het ging om de liefde. Toen ik een jaar of 11 was en midden in de ellende van mijn ouders zat sprak ik met mezelf af, ik ga dat beter doen. Ik ga met mezelf aan de bak en zoek een partner die, net als ik, bereid is om keihard te werken aan een gezonde, volwassen relatie en een gelukkig bestaan. Ik verlangde daarnaar en had dat bij mijn ouders gemist.

Ik wist toen al, liefde komt niet vanzelf. Met elkaar in contact blijven en het contact weer vinden als je elkaar even bent kwijtgeraakt is door ieders trauma’s en conditioneringen niet altijd makkelijk. Degene van wie je het meeste houdt raakt je vaak het diepst. Logisch, want de mensen die het dichtst bij jou staan zijn vaak je grootste trigger. Dat zag ik bij mijn ouders en ervaar ik in mijn eigen relaties met de mensen om me heen.

In discussies met je partner (in contact überhaupt) word je nou eenmaal weleens geraakt. In onverwerkte pijnstukken, trauma of verdriet bijvoorbeeld. Het is hard werken om elkaar op zo’n moment te blijven zien en niet vanuit je geraaktheid hoppaa! je muren op te gooien en je te verliezen in verwijten naar de ander.

Het vergt moed om je eigen beschermingsmechanismen (met compassie voor jezelf) onder ogen te komen, dat in contact te brengen met je partner en vervolgens iets met dat bewustzijn te doen.

EN DIE PARTNER DAN? MOET DIE NIET OOK WAT DOEN?
In een relatie heb je altijd te maken met de andere partij. Er is, in dit geval, een (eventuele) partner die misschien helemaal geen zin heeft om ‘aan dingen te werken’. Dat kan lastig zijn, want als jij op zoek bent naar echte liefde, een diepe verbinding met jouw partner, dan helpt het als de ander ook bereid is om aan jullie relatie (en dus aan zichzelf) te werken en als diegene openstaat voor open en eerlijke communicatie. 

Maar ja, je kunt iemand nou eenmaal niet dwingen om aan zichzelf te werken, dat werkt niet zo en het zou ongezond zijn als je het zou proberen (been there).

Wat je wel kunt doen is duidelijk naar je partner communiceren hoe belangrijk het voor jou is om te investeren in die echte, diepe verbinding waar jij zo naar verlangt. En dat je het zo fijn zou vinden als je jouw proces met diegene zou kunnen delen.

WAT ALS DE ANDER NIET WIL, WORDT ‘T ‘M DAN NIET?
Tja, als jouw partner er niet voor openstaat om de diepte in te gaan, dan is het natuurlijk aan jou wat je daarmee doet. Mijn advies zou in ieder geval zijn om goed te voelen wat het met je doet en niet meteen vanuit paniek of woede allerlei drastische beslissingen te nemen. 

Wie weet komt je partner er later wel op terug joh. Dingen hebben soms tijd nodig. Misschien kun je het op een ander moment nog eens bespreken en dan je gevoel nog beter proberen over te brengen. Misschien voelde jouw partner zich de eerste keer wel aangevallen of kwam je verhaal als een shock en helpt het als je het even de tijd geeft.

Ga vooral niet aan de ander trekken, dat werkt vaak averechts.

Als je voelt dat je hoe dan ook bij je partner wilt blijven dan zou je ook kunnen kijken wat er gebeurt als je in je eentje op zoek gaat naar verdieping. Jouw ontwikkeling hoeft niet af te hangen van een ander. Wat doet het met je relatie als jij meer kwetsbaarheid toont? Als jij meer dingen in contact brengt? Als jij meer van jezelf laat zien? Als jij de verdieping binnen jullie relatie opzoekt?

Je kwetsbaar opstellen naar je partner kan ook als diegene niet hetzelfde doet. Wie weet zet het toch heel wat in gang en levert het je meer op dan je had verwacht.

Zelf heb ik mijn partner onder andere op bereidheid uitgezocht. Zoals ik met mezelf had afgesproken toen ik 11 was. Toen ik René zeven jaar geleden leerde kennen kwamen we uit compleet verschillende werelden en namen we allebei onze eigen trauma’s, conditioneringen en moeilijkheden met ons mee de relatie in. Dat was niet niks. Maar hij was, net als ik, bereid om daarmee te werken en de pijnlijke dingen in onze verbinding aan te kijken en er niet voor weg te lopen. 

Verder vond ik hem trouwens gewoon heel erg leuk, dat is natuurlijk minstens zo belangrijk. Maar verre van perfect, dat wel. Net als ikzelf trouwens. Perfectie vind je nooit. Dat bestaat niet. Hard werken voor echte verbinding wel.

ANYWAYS
Echte liefde, ik weet niet of jij het hebt maar ik dank god op m’n blote knieën dat ze mij de kracht van grenzeloze doorzettingsvermogen heeft gegeven. Liefde kwam bij mij bepaald niet op zondag mijn leven binnenwandelen. 

Bloed zweet en tranen.

Ik zou bijna willen zeggen, het is een fulltime baan en er heeft zo’n tig keer ontslag gedreigd.

Oké, doei liefies.

Kus,

Rosa

Foto door: Mandy Aileen photography

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.