I understand that I will never understand, however I stand.

Wauw wat een tijd… Midden in de Corona gekte (zo normaal is het nieuwe normaal nog niet) werd de wereld wakker door de moord op George Floyd. Onze ogen werden opnieuw geopend voor racisme. Er moet iets veranderen.

En daar wil ik aan bijdragen en ik kan me voorstellen jij ook. Maar hoe doe je dat? 

Ik heb even zitten nadenken voordat ik aan dit blogje begon, want wat wil ik nou precies met jullie delen over het onderwerp? Wat is nou echt écht van waarde? Nou, ik ben er uit. Ik ga mijn beste aanraders met jullie delen. Video’s die ik de afgelopen paar dagen voorbij heb zien komen, een goed boek en een Instagram account. 

Geen zware kost, gewoon een paar parels die je helpen met meer bewustzijn ontwikkelen over racisme. Zullen we daar eens mee beginnen? 

YOUTUBE:

Het kanaal ‘Quinsding’.
Quinty (die normaal vooral van de komische scetches is) kwam met de video BLACK LIVES MATTER waarin ze vertelt hoe zij, als Surinaams Nederlandse vrouw, van jongs af aan te dealen heeft met racisme en wat dat doet. Een eerlijke video met concrete voorbeelden uit haar eigen ervaringen.

Quinty geeft ons een hele waardevolle tip, zeker voor de mensen die moeite hebben met het vinden van de juiste woorden over zo’n beladen onderwerp: ‘Deel de woorden van een ander.’ Dank je Quinty, dat geeft ons ruimte!

Ze geeft overigens nog veel meer tips. Zoals je uitspreken als iemand een racistische opmerking maakt. Heel fijn als je niet weet wat je concreet tegen racisme kunt doen!

Liever via Insta? Op Instagram heeft Quinty een IGTV geplaatst van het laatste (emotionele) stuk van haar Youtube video. Waarom het zoveel pijn doet, deze week, de moord op George Floyd en het politie geweld tegen donkere mensen. Dat laat ze je zien, kwetsbaar en reete sterk. De verkorte versie van haar YouTube video dus!

INSTAGRAM:

Madeleijn van het account @zeikschrift. 
Dit account is er sowieso één om te volgen. Zij stelt allerlei kwesties (van body-shaming tot racisme) aan de kaak en dat doet ze goed!

Zij heeft op haar Instagram het hoogtepunt ‘(Anti-)racisme’. En dit is een belangrijke want hierin deelt ze onmin veel tips voor (Netflix)documentaires, films, artikelen, boeken en actualiteiten over het onderwerp. 

Laat je niet overdonderen, kijk op je gemak naar de verschillende tips van Madeleijn en voel wat daarvan je wel of niet aanspreekt. Je hoeft niet alles in een keer tot je te nemen, gun jezelf de tijd om op jouw tempo te gaan.

IGTV van @zaraydagroenhart
Zarayda heeft op Instagram een video met ons gedeeld waarin ze antwoord geeft op de vraag ‘maar wat kan IK doen’. In de emotie die ze ons in haar video durft te laten zien zit veel kracht en haar kracht raakt. Ze onderwijst ons met gevoel en inspireert met haar boodschap.

Of we onze ogen en ons hart willen openen. Nou, ik wil.

BOEK: 

Hallo witte mensen’ van Anousha Nzume. Oei, deze vond ik pittig confronterend en daarom erg goed. Je leert er heel veel van en dat is in deze tijd fijn, want alles komt nu in één keer op ons af en dat kan intimiderend zijn. 

Veel vragen die je (als wit mens) hoogstwaarschijnlijk over racisme hebt worden in dit boek beantwoord. ‘Iemand een tropische verassing noemen is toch juist een compliment?’ 

Gewoon echt een goed boek, lezen dus!!!

Zo, dat waren mijn tips. Hopelijk overzichtelijk en inspirerend genoeg (let me know!). Voel je vrij om aan te vullen!

Dan gaan we nu nog heel even terug naar hoe ik de afgelopen dagen heb ervaren. Ik vind het ongemakkelijk en pijnlijk. De video’s, de verhalen, dat wat je nou wel of niet kunt zeggen.

Maar ik ben dankbaar voor iedereen die zich uitspreekt en voor dat wat er nu in beweging is. Want het lucht ook op, ik mag me uitspreken als iemand een racistische opmerking maakt. En ik mag kijken naar mezelf. Waar sta ik in deze kwestie. Wat zijn mijn privileges en wat doe ik daar mee?

We hebben veel te leren en veel te voelen. Laat me vooral weten hoe dit voor jou is en wat je van mijn aanraders vindt!

‘I understand that I will never understand, however I stand.’

Liefs,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.