DIY macramé plantenhanger

Zo, mijn eerste video is een feit en vind je onderaan dit artikel (én op IGTV). Deze DIY rustig nalezen (inclusief alle afmetingen) kan ook, want ik leg je hieronder stap voor stap uit hoe je een macramé plantenhanger maakt.

Hoe leuk is dit ophangsysteem? Met een plantje erin creëer je direct een soort 70’s urban jungle vibe en het is nog makkelijk te maken ook!

DIT HEB JE NODIG

  • Katoenen touw – 6x 150cm (of minder) & 2x 40cm
  • Schaar

ZO MAAK JE HET

Je knipt eerst zes stukken touw van bijvoorbeeld 150cm lang. Hoe hoger je plafond, hoe langer de stukken moeten zijn en andersom, maar dat is even een kwestie van inschatten. 150cm is vrij lang dus kijk even goed of je die lengte nodig hebt. Zelf vind ik het fijn om ruim te rekenen, zodat ik nog een lus kan knopen aan de bovenkant waar ik het systeem uiteindelijk aan kan ophangen. 

Knoop alle zes de stukken aan één kant aan elkaar, dit wordt de onderkant van het systeem. 

Verdeel de stukken in drie groepjes van twee en knoop de duo’s met een platte, dubbele knoop aan elkaar.

Als alle drie de groepjes zijn geknoopt ga je door naar level twee. Verbind weer steeds twee touwtjes aan elkaar met dezelfde platte, dubbele knoop zodat je een netje krijgt.

Tip: Maak de gaten niet te groot. Als de afstand tussen al je knopen te groot is dan blijft je plant niet lekker hangen. Ik zou zeggen, als er maximaal zo’n 8cm tussen alle knopen zit dan is het goed. Je zou trouwens ook drie verdiepingen kunnen maken voor een grotere pot.

Dan gaan we nu verder met het maken van een soort knoop-vlecht. Dit voegt écht iets toe aan het geheel en laat het lijken alsof je plantenhanger uit een winkel komt. 

Wat je eerst doet is de zes strengen aan de bovenkant samenvoegen door het touw van 40cm eromheen te knopen met een enkele knoop. Vervolgens wikkel je de rest van het touw er omheen en maak je hem vast door hem door zichzelf te haken en strak te trekken. Knip eventuele overige stukjes touw weg, maar behoudt de zes lange stukken, want die heb je nodig voor het maken van de vlecht.

Verdeel de touwen weer in drie groepjes van twee. We beginnen met rechts. Leg je rechter duo over het midden. Pak je linker duo, deze gaat over de rechter heen, onder het midden door en eindigt van onder naar boven in de rechter lus. Trek alles goed aan. Knoop één is gemaakt.

Nu doe je precies hetzelfde, maar begin je aan de linker kant. Zo werk je telkens om en om. Als je elke keer met dezelfde kant zou beginnen, krijg je een twister (ook leuk), maar als je om en om werkt krijg je een mooie, rechte vlecht. Werk de vlecht, met het tweede stuk touw van 40cm, op dezelfde manier af als aan de andere kant et voilà! 

Stuur je het me door als je het ook hebt gemaakt? 

KUS,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.