Goed voor jezelf zorgen – 10 tips!

Je cijfert jezelf vaak weg en staat altijd met liefde voor een ander klaar. Maar hoe zit het met jou? Zorg je wel goed voor jezelf? Het zou zonde zijn als je daar in alle drukte en nobelheid aan voorbij gaat, want wat voelt het lékker als je goed voor jezelf zorgt. Je kunt het leven veel beter aan! Misschien herken je het wel, het gevoel dat je krijgt als je in plaats van een vlugge boterham naar binnen te proppen tóch lekker uitgebreid voor jezelf ontbijt hebt gemaakt. Heerlijk! Lief zijn voor jezelf, jouw lichaam gunnen wat het verdient, de tijd nemen om iets lekkers voor jezelf te maken of even tot rust komen met een kop thee zijn allemaal dingen die je wat mij betreft vaker mag doen.

En totaal niet egoïstisch trouwens hé, zelfzorg. Want als je goed zorgt voor jezelf kun je ook meer betekenen voor een ander. Dus gun het jezelf! (zeg ik ook tegen mezelf hoor allemaal dit)

Met een volle agenda, een sociaal leven (misschien zelfs een gezin?) en een drukke baan is zelfzorg niet vanzelfsprekend. Hoe krijg je het met al die drukte nou tóch voor elkaar om een beetje goed voor jezelf te zorgen? Ik geef je hieronder mijn tien tips. 

  1. BEN GEDULDIG

Dingen kosten tijd. Gún jezelf tijd. We zijn het gewend om altijd maar te rennen en te vliegen en om zo snel mogelijk succesvol te willen zijn, maar is dat wel het beste voor je fysieke- en mentale gezondheid? Maak je niet te druk. Richt je op dingen waar je controle over hebt en laat de rest zo veel mogelijk varen. Het leven loop zoals het loopt, jouw tijd komt wel. Probeer in de tussentijd gewoon wat te genieten.

2. ONTSPAN

Je zou natuurlijk elke dag even kunnen mediteren, zoals vaak wordt aanbevolen als het gaat over zelfzorg, maar ik heb daar persoonlijk totaal geen geduld voor en jij misschien ook niet. Dus als je, net als ik, niet van mediteren houdt zou je jezelf een paar keer per dag kunnen afvragen of je schouders, billen(ja ja!) en buik ontspannen zijn.

En denk af en toe even aan je ademhaling. Breath in, breath out…… Gewoon ff, om in het moment te komen. Je leeft nu. Niet morgen, niet gisteren. Nu. Maak dus ook je doelen niet groter dan nodig is. Een dag gevuld met ontspanning en blijdschap is ook al een heel mooi (en haalbaar!) doel.

3. LET OP JE GRENZEN: Zeg vaker nee!

Ja easy… not! Maar wel heel belangrijk. Je bent hier namelijk niet om een ander gelukkig te maken, sterker nog: dat kán niet eens!

Wat mij vaak helpt als iemand om mijn hulp vraagt maar ik er eigenlijk geen energie voor heb is dat ik denk, ‘Rosa, ze redden het prima zonder jou, zo belangrijk ben je nou ook weer niet’. Zeg eens ‘nee’ tegen een verzoek of een uitnodiging waarbij je eigenlijk voelt dat je er niet op in wilt gaan en ga eens een avond lekker op de bank hangen.

Het zal je goed doen om vaker voor jezelf te kiezen en het levert je omgeving uiteindelijk ook meer op. Als je ff omdenkt word je namelijk een leuker en betrouwbaarder mens als je meer ‘nee’ zegt. Je gaat minder vaak over je grenzen heen en houdt dus meer energie over voor je ‘ja’s’. Als je ‘nee’ zegt wanneer je ‘nee’ voelt en ‘ja’ als je echt ‘ja’ voelt (volg je ’t nog?), dan weten de mensen om je heen dat als jij ‘ja’ zegt, het ook echt een ‘ja’ is en je niet iets doet uit beleefdheid. Je wordt betrouwbaarder.

4. VRAAG OM HULP

Hoe vaak sta jij wel niet voor een ander klaar? Ik gok dat je het heel belangrijk vindt om anderen te helpen en mensen een goed gevoel te geven. Je vindt het waarschijnlijk fijn als jouw dierbaren gelukkig zijn en als ze op jouw hulp en steun kunnen rekenen. Nou, geloof me, als het goed is geldt dat ook andersom! 

En tuurlijk, je kunt vast veel zelf oplossen. Maar hoe fijn is het als iemand je een keer helpt en jij even kunt uitblazen. Ga niet zitten wachten totdat iemand hulp aanbiedt, want mensen hebben soms niet door wat je precies nodig hebt (niemand kan gedachten lezen). VRAAG het gewoon!! Ook al ben je bang dat iemand daar niet op zit te wachten, of geen ruimte of tijd heeft voor jou. Als je het simpelweg vraagt weet je ook meteen wat je aan een ander hebt.

5. GENIET: Maak wél dat uitgebreide ontbijt!

Ik doe het zo vaak, in de laatste vijf minuten voordat ik naar mijn werk ga smeer ik een karige boterham en prop die naar binnen. Zo slecht… Ik geniet er niet van en proef nauwelijks wat ik eet. 

Maak nou maar wel lekker dat uitgebreide havermout ontbijtje, of die luxe lunch met rijk belegde broodjes. Gun jezelf dat nou. En neem eens de tijd om lang in bad te gaan, of koop een belachelijk dure handcrème of parfum.

De ultieme zelfzorg activiteit van mijn vriend is naar de kapper gaan. Dat lijkt natuurlijk een doodgewoon iets, maar het draagt wel degelijk bij aan zijn gevoel van ontspanning en geluk. Het heeft te maken met jezelf dingen gunnen. Gun jij het jezelf om lekker naar de kapper te gaan en je haar en je baard uitgebreid te laten verzorgen?

Beslís simpelweg ‘ik ga nu even aan zelfzorg doen en dat mag moeite (en geld) kosten’. Het werkt, echt.

6. ZOEK EEN PAAR GOEIE MENSEN

Goed voor jezelf zorgen is ook de juiste mensen om je heen verzamelen. En dat is natuurlijk een doel dat je niet zomaar in een dag hebt bereikt, maar wel iets waar je je meer bewust van zou kunnen zijn. Hoe belangrijk zijn familie en vrienden waarmee je een diepe verbinding hebt? Mensen die er écht voor je zijn als jij het even moeilijk hebt. Betrouwbare mensen. Mensen waarvan je weet dat je op ze kunt terugvallen. Mensen die jou de wereld gunnen en al je talenten en kwaliteiten zien. Gewoon, mensen die zielsveel van je houden en waarmee je keihard kunt lachen en janken. Lieve, fijne mensen. Dat verdien je.

7. DOE LEUKE DINGEN

Doe dingen die goed zijn voor je ziel. Lees een goed boek, ga naar een bepaalde workshop of ga op een sport (máák er ruimte voor, er is geen echt excuus om het niet te doen). Doe leuke dingen met leuke mensen en laat je inspireren door een goeie docu of muziek. Of ga lekker in je eentje naar de bios, kan jou ’t schelen.

8. UIT JE GEVOELENS

Zelfzorg kun je buiten jezelf zoeken (dure crèmes kopen, leuke dingen doen, fijne mensen om je heen verzamelen etc.) maar niets dat van buitenaf komt zal echt goed bij je binnenkomen als jouw binnenkant vol zit met verdriet en andere opgekropte emoties. Uit je gevoelens. Huil. Verwerken is heel gezond en cruciaal om te groeien en om gelukkig te kunnen zijn.

9. MAAK JE WONING GEZELLIG

Tja, misschien geldt dit helemaal niet voor jou. Maar het geldt wel voor mij. Als mijn huis opgeruimd is, is mijn hoofd dat ook en kan ik beter ontspannen. Gek genoeg ben ik dan ook meer gemotiveerd om aan zelfzorg te doen.

Met kaarsen aan en een inrichting met warme kleuren en zachte materialen voel ik me veel gelukkiger dan wanneer ik geen moeite steek in de uitstraling en sfeer van mijn woning.

Verf nou maar wél die muur van je huurwoning. Ook al woon je er maar een jaar, gun jezelf een warm thuis.

10. NEEM JEZELF SERIEUS

Als je moe bent, ben je moe. Dat doe je niet om een ander te pesten, of omdat je lui bent. Nee. Als je moe bent, of even niet meer kunt, of tijd nodig hebt om iets te verwerken (of ergens gewoon geen zin in hebt!!) dan mag je dat serieus nemen. We douwen met zijn allen veel te veel door en dat mag best wel een tandje minder. Luister naar je lichaam (hoofdpijn, spierspanning, moeheid), die geeft wel aan wanneer je te ver bent gegaan.

Laat je me weten of ik nog iets ben vergeten? Jouw tips zijn meer dan welkom!

Liefs,


Rosa

3 gedachten over “Goed voor jezelf zorgen – 10 tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.