HSP: Wat kun je er mee?

Oké, je bent hooggevoelig of kent iemand die het is. Misschien zie je daar nu nog niet helemaal de voordelen van in en heb je er vooral last van. Heel begrijpelijk, maar dat kan ook anders. Ik geef je 5 positieve hsp-eigenschappen en ga je vertellen wat je er allemaal mee kunt en waarom je een aanwinst bent voor de mensheid en de wereld. Hopelijk kan ik je er mee inspireren!

Als je niet weet wat er met ‘hsp’ bedoeld wordt, lees dan eerst mijn artikel ‘Hsp: wat is het’ voor 10 kenmerken, of Google het. Hoogsensitiviteit is verder gewoon een term die wordt gebruikt om een verzameling van bepaalde persoonlijkheidseigenschappen in een hokje te kunnen proppen. Als je er voor hebt gekozen om (zo nu-en-dan) met (een deel van) dat hokje in zee te gaan, dan kun je er maar beter keihard van genieten en gebruik maken van de mogelijkheden!

  1. JE BENT SOCIAAL GEVOELIG

De eigenschap die relaties interessant maakt. Hsp’ers doorzien sociale processen en dat is een gift. Jij hebt een groot invoelend vermogen. Mensen voelen zich begrepen (of zelfs erkend!) als ze jou hun verhaal vertellen. Als hoog sensitief persoon ervaar je dit waarschijnlijk zelf als vanzelfsprekend, maar voor anderen is dat niet zo. Met deze eigenschap heb je de tools in handen om relaties naar een hoger level te brengen, voor meer openheid over diepliggende gevoelens en processen te zorgen en sterke vertrouwensbanden op te bouwen. 

Je bent empathisch erg sterk ontwikkeld en echt een cadeau voor de mensen (en dieren, en wereld) om jou heen. Als het je lukt om er op te vertrouwen dat deze eigenschap iets heel waardevols is dan breng je bewustzijn. Voel je bijvoorbeeld spanningen binnen je familie of in jouw team en lukt het je om die spanningen boven tafel te krijgen door te benoemen wat je ervaart? En maak je zo dingen bespreekbaar? Dan help je de mensen om je heen (of zelfs een organisatie) te groeien. 

Wat mij betreft ben je aangenomen.

2. JE BENT SLIM 

Er schijnen verschillende soorten intelligentie te bestaan. Een daarvan is creatieve intelligentie. Deze is vaak sterk ontwikkeld bij hoog sensitieve mensen. Dit gaat over het vermogen om oplossend te denken, om met interessante nieuwe ideeën te komen en daar inhoud aan te geven. Veel hsp’ers zijn inventief, goed in associëren, verbaal sterk ontwikkeld, denken in context en kunnen goed denken in oplossingen. 

Maar let op! Het kan zijn dat dit in de vorm van schoolprestaties totaal niet tot uiting komt/is gekomen (herkenbaar?). Creatieve intelligentie wordt niet of nauwelijks op scholen getest. Hier moet ik echt een apart artikel over schrijven want het is een te uitgebreid verhaal. 

Punt 3 en 4, die hierna komen, hebben op een bepaalde manier ook met dit punt te maken, maar gaan meer over bewustzijn. Behalve dat je kunt kijken naar iemands intelligentie, kun je ook kijken naar hoe bewust iemand is. Mensen die hoog gevoelig zijn komen vaak intelligent over omdat ze diep over dingen nadenken. Diep over dingen nadenken (en reflecteren) zorgt voor meer bewustzijn. Het versterkt je vermogen van inleven in anderen en in je omgeving. Iets dat wat mij betreft cruciaal is als we het een beetje leuk en gezellig met elkaar willen houden in de wereld. 

3. JE KUNT GOED REFLECTEREN EN DENKT DIEP NA

Waar de meeste (pre)pubers bezig zijn met verwachtingen van de groep en erbij horen, daar zijn hsp pubers vaak al sterk gericht op het ontdekken en vormgeven van hun eigen identiteit en individuele zelf. Ook ervaren ze vaak een maatschappelijke verantwoordelijkheid, lang voordat de meesten van hun leeftijdsgenoten zich hiermee bezighouden.

In mijn vorige hsp artikel legde ik uit dat hsp’ers emoties van anderen, gebeurtenissen of een vervelende opmerking vaak op zichzelf betrekken. Daar kun je veel last van hebben, maar er zit ook een andere kant aan. Je bent namelijk (vaak onbewust) gewend om diep over dingen na te denken en te reflecteren. En je denkt niet alleen na over je eigen handelen, maar ook over dat van de mensen in je (in)directe omgeving, zoals je collega’s en leidinggevenden in de organisatie waarin je werkt. Je staat stil bij wie je bent en bij wie de ander is, hoe jij op anderen reageert en hoe anderen op jou reageren en je denkt na over hoe dingen anders of beter zouden kunnen. Je houdt je bezig met maatschappelijke vraagstukken. Dit kan allemaal helpen bij het bewerkstelligen van ontwikkeling en groei. Je bent dus van grote waarde in een organisatie en in de maatschappij.

4. JE HEBT INLEVINGSVERMOGEN

Het hebben van inlevingsvermogen kan zorgen voor begrip, compassie, nuchterheid, nuance in discussies en ga zo maar door. Als je je kunt inleven in een ander dan kun je inzien dat er verschillende kanten aan een verhaal zitten. Niet alleen jouw kant is ‘de’ waarheid. Je tackelt veel frustratie en drama als je in het bezit bent van deze eigenschap. 

Mijn (hsp) zusje vertelde me vandaag dat er ineens een man op haar balkon stond en allerlei werkzaamheden begon verrichten, zonder dat zij daar van tevoren bericht over had gehad van de woningbouwvereniging. Haar balkon deuren stonden wagenwijd open en ze schrok zich dood want wilde net gaan douchen. Reden om geïrriteerd te raken. Maar ze merkte al snel aan de man dat hij het zelf ook heel vervelend vond. De halve flat was geïrriteerd door de slechte communicatie van de woningbouwvereniging, terwijl hij gewoon zijn werk kwam doen. Dus bood mijn zusje hem een kop thee aan en waren beide partijen in één klap naar elkaar verzacht. Irritatie uit de lucht! Zo’n effect is toch heerlijk? Een beetje nuchterheid in deze opgefokte wereld.

Als je deze eigenschap bezit, dan kun je waarschijnlijk ook heel goed bemiddelen. Herken je dat van jezelf? 

5. JE HEBT EEN RIJKE INNERLIJKE BELEVINGSWERELD

Over hsp’ers wordt gezegd dat ze in principe veel en intens voelen. Ze kunnen diep geroerd raken door muziek of een goeie film en intens genieten van een goed gesprek of lekker eten.

Als je een gevoel-onderdrukker bent dan herken je dit punt misschien niet direct. Nou, ik hoop voor jou (of je nou hooggevoelig bent of niet) dat dat nog zal veranderen. Want een rijke innerlijke belevingswereld kan zorgen voor avontuur, goede gesprekken, het intens ervaren van liefde en bakken met creativiteit.

Ik kan nog eeuwen blijven schrijven maar voor nu lijkt dit me wel genoeg. Ik ben ongelofelijk benieuwd hoe jij hier naar kijkt! Laat het me vooral weten. Je mag me altijd een persoonlijk berichtje sturen op Instagram, ik lees ze met liefde.

Liefs,

Rosa

En nog ff voor de leuk, mijn persoonlijke hsp-feels: 
Mijn belevingswereld is groot. Mijn liefde is onvoorwaardelijk. Mijn passie is groter dan een paasvuur. Mijn kleuren zijn fel en mijn kracht staat altijd op ontploffen. Het leven in mij is wakker. Ik ben sterk en rechtlijnig. Ik ben liefdevol en zacht. Ik ben mijn eigen basis en mijn eigen vrijheid. Ik ben flexibel en empathisch. Ik neem mijn eigen ruimte in. Wat een ander van mij denkt en wat het leven in mijn gezicht knalt gebruik ik om te ontwikkelen (of als pleepapier). 

Bronnen die ik heb gebruikt voor het schrijven van dit artikel: Boek ‘Wegwijs in hooggevoeligheid’ van Gerarda van der Veen. Boek. ‘De levensopdracht van nieuwetijdskinderen’ van Hans Stolp. Psychologiemagazine.nl De verhalen van hoog sensitieve mensen in mijn omgeving.

2 gedachten over “HSP: Wat kun je er mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.