Wat als het mis gaat in de liefde?

Een van de grootste cadeaus die ik van het leven heb gekregen is mijn relatie met René. Een nog groter cadeau kreeg ik twee jaar geleden, toen we uit elkaar gingen. We voelden al een paar maanden aan dat het mis was gegaan tussen ons, maar nu hadden we –na vier jaar- echt overduidelijk een dieptepunt bereikt. Er was in die vier jaar veel gebeurd en daardoor was onze relatie onder hoogspanning komen te staan. We konden het samen niet meer bolwerken. Dus ik pakte mijn spullen en vertrok. Een hoopje verdriet en een geknapte bubbel was wat er van onze relatie was overgebleven. 

Ik ging eerst bij mijn zusje logeren en zij huilde met me mee. Daarna woonde ik, samen met mijn zusje als mijn steun, een maand bij mijn moeder. Het was de eerste keer dat we met zijn drieën woonden en het echt ontspannen en gezellig was. Geen puber ruzies en geen drama’s meer zoals vroeger, toen we allebei nog thuis woonden. Mijn moeder kookte voor ons, mijn zusje en ik speelden spelletjes en ik ontving van hen alle troost en liefde die ik nodig had. Een groot cadeau dus, dat we dat nog over hebben mogen doen met zijn drieën.

Ik kwam er achter dat ik me gewoon gelukkig kon voelen in tijden van crisis. Ook dat was nieuw. Ik merkte dat de wereld niet zomaar verging en dat ik, met al mijn verdriet, oké was.

Hij leerde voor zichzelf te zorgen en het te rooien in zijn eentje. Iets dat hij nog nooit eerder écht had hoeven doen. Hij had namelijk nog nooit op zichzelf gewoond (woonde dus vier jaar met mij) en dat was voor onze samenwoon-situatie niet ideaal geweest. Ik werd er vaak gék van dat hij het niet gewend was om zijn eigen leven te organiseren en dat hij achter mij aanliep in de supermarkt. En ik was niet de enige die daar last van had. Er was bij hem zelf ook een groot verlangen om een tijdje alleen te wonen. Gewoon, zodat hij kon ervaren hoe het is om op zichzelf te wonen en zijn eigen bonen te doppen. Nou, surprise surprise: nu moest (mocht) ‘ie wel! Een absolute zegen.

Na een paar maanden spraken we af om elkaar weer een keer te gaan zien, om te kijken hoe dat zou zijn. En vanaf dat moment begonnen we stap voor stap weer met elkaar te praten. Onze verbinding had geen opsmuk meer en geen verstikkend gouden randje. Ik begon opeens te zien wie hij eigenlijk was en realiseerde me dat ik al die jaren een Disney verhaal van onze relatie had gemaakt. Pijnlijk, maar een waarheid die ik met al mijn liefde onder ogen wilde komen. We ontdekten waar nou eigenlijk echt de liefde zat. Ik werd zachter en hij werd sterker. Er ontstond gelijkwaardigheid. Ik kwam er achter dat ik nog veel meer van de echte René hield en zo vonden we elkaar.

Er achter komen dat je in je eentje ook oké bent, is alles. En hulp vragen aan de mensen om je heen in tijden van crisis is niet zwak, maar cruciaal en zorgt vaak voor verbinding.

Ik ben nu niet meer (zo) bang om te verliezen, ik durf risico’s te nemen in de liefde en ik ben geen Disney prinses.

Kus,

Rosa

8 gedachten over “Wat als het mis gaat in de liefde?

 1. Wat mooi Rosa! Zo zie je dat je met de natuurlijke stroom van het leven mee moet gaan en dit op de pan termijn vaak wel wat goeds brengt. Dat wist ik helemaal niet! Je bent helemaal op dreef met je blog. Ik ben helemaal fan van je persoonlijke blogs over de liefde, vet interessant.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat fijn Marleen! Jouw reacties vind ik zo fijn om te lezen🙏🏼 En wat zeg je dat mooi, dat de natuurlijke stroom van het leven vaak wel wat goeds brengt. Ik geloof daar heel erg in en ik wil daar ook graag op vertrouwen. Liefs en tot snel!

   Like

 2. Leuk om te lezen dat je jezelf zo hebt gevonden. Ik ga momenteel door een break-up en ik heb het er maar zwaar mee. Ik blijf maar denken dat we nog bij elkaar zullen komen, maar hoop dat ik eerst even van mijn tijd voor mezelf kan genieten. Afhankelijk zijn van iemand is niet cool..

  Geliked door 1 persoon

  1. Wauw Iris, wat heftig om te lezen dat jij nu door een break-up gaat. Dankjewel voor het delen. En wat mooi dat, ondanks waar je nu doorheen gaat, je jezelf alleen-tijd gunt🙏🏼 Ik gun dat jou ook en ik ben het helemaal eens met jouw laatste zin. Wat de uitkomst uiteindelijk ook gaat zijn, gun jezelf alle tijd die je nodig hebt om te verwerken en zorg goed voor jezelf. Liefs!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.