Aardig zijn kost niks

Aardig zijn kost niets en levert vaak een hoop op. Een glimlach naar een onbekende, een helpende hand bij een schap in de supermarkt, een compliment, een bemoedigende blik, een bedankje aan de buschauffeur. Het kan allemaal een wereld van verschil maken in iemands dag en het maakt de wereld lichter en leuker.

En de moeite is het vaak niet, aardig zijn hoeft echt niet veel tijd en energie te kosten. Het zit ‘t ‘m vaak in de meest simpele dingen.

De voordelen van aardig zijn

Oh my er zitten zoveel voordelen aan aardig zijn… En of sommige voordelen voornamelijk voor jezelf (en dus egoïstisch) zijn maakt niets uit. Er is namelijk altijd kruisbestuiving wat verspreiding van liefde betreft, dus aardig zijn dient altijd óók een groter doel!

Aardig zijn is onder andere voordelig voor je professionele netwerk. Mensen zullen namelijk sneller met je willen werken en jou sneller bij anderen aanbevelen als ze je hebben onthouden als een fijn persoon. Niemand werkt graag met chagrijnige mensen.

Er zal je überhaupt meer gegund worden als je vaak aardig bent. Niet alleen in je werk, maar ook in je privéleven. Wie goed doet, goed ontmoet. Dat gezegde is, hoe cliché ook, waar. 

Karma is je grootste vriendin: wie goed doet, goed ontmoet!

Die gunfactor is natuurlijk al geweldig, maar het grootste voordeel van aardig zijn is misschien wel dat heel aanstekelijk werkt en je er de wereld om je heen positief mee kunt beïnvloeden.

Ga maar eens na, als jij spontaan door iemand geholpen wordt met je klapband, of als je een brede glimlach ontvangt van de persoon achter de kassa, of als je als nieuweling warm wordt onthaald door iemand uit de groep, dan ben je toch véél sneller geneigd om óók aardig te zijn? Om positiever tegenover je medemens te staan en de lichtheid van het leven meer in te zien? Van zulke acties wordt een mens vrolijk! Dat is toch heerlijk?

Aardig zijn is besmettelijk

Uiteindelijk is een wereld waarin we een beetje lief voor elkaar zijn toch veel belangrijker dan bijvoorbeeld macht of status?

Gewoon een beetje vriendelijkheid, het lijkt zoiets kleins maar is o zo

        groots! 

Wanneer kost het wel wat?

Als je té aardig bent dan kan het zijn dat je over je eigen grenzen heengaat en maar voor anderen aan het hollen bent. 

Aardig gevonden willen worden, puur om een bepaalde waardering te krijgen van een ander werkt ook niet heel lekker.

Daarom is het, naast aardig zijn, héél belangrijk om je eigen grenzen te bewaken en je mensje te staan. Vooral als vrouw. Meisjes wordt geleerd dat het heel belangrijk is om 1. mooi en 2. aardig te zijn. Daarbij wordt daadkrachtig zijn in het aangeven van grenzen en behoeftes helaas vaak overgeslagen, of zelfs als ‘te hard’ of ‘te mannelijk’ gezien.

Te aardig zijn kan je er ook van weerhouden om eerlijk te zijn. En soms is dat helemaal niet erg. Als je een cadeautje van je tante niet zo leuk vindt dan kun je gewoon dankjewel zeggen en het eventueel re-giften. Maar als het gaat om belangrijke dingen zoals levenskeuzes of gaan staan voor je mening, dan kan het grote gevolgen hebben dat jij vooral bezig bent met of je wel aardig gevonden wordt. 

Dan kan aardig gevonden willen worden je zelfs in de weg staan om je echte zelf te zijn en de keuzes te maken waar jij als mens achter staat.

Aardig zijn heeft dus zeker meerdere kanten en kán onszelf en de wereld om ons heen sterk beïnvloeden.

Met een basis van een beetje lief voor elkaar zijn en je eigen grenzen bewaken komen we al een heel eind.

Beschouw jij jezelf als aardig? Of misschien zelfs als té aardig?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.