Van jezelf leren houden

Lief zijn voor jezelf, van jezelf houden, je ware zelf accepteren, je kwaliteiten en je talenten erkennen en weten wat je waard bent. 

Het is allemaal zo belangrijk voor een fijn leven, maar de kracht van houden van jezelf wordt nog zo vaak onderschat.

Hoe je het kunt leren? Op duizend verschillende manieren. Hier vind je er alvast 3 die redelijk de kern van dit enorme topic aanraken.

1. Laat je gevoelens toe & show the real you!

Als je wilt leren houden van de echte jij dan is het belangrijk om de echte jij te laten zien en je niet te verstoppen achter maskers. Als je jouw kern verbergt dan maak je het jezelf heel moeilijk om te bepalen waar je nou überhaupt van wilt leren houden.

Je kunt moeilijk houden van iets dat je niet kent

Doe niet alsof het goed met je gaat als dat niet zo is. Hoe vaker jij zegt dat het goed met je gaat terwijl dat niet zo is, hoe verder je van jezelf verwijdert raakt. Van jezelf leren houden gaat over eerlijk zijn naar jezelf en anderen over hoe je je voelt en daar niet over te oordelen. 

Hoe jij je voelt is wat het is.

Maak jezelf niet wijs dat je je altijd goed moet voelen, of dat je perfect moet zijn. Dat is niet haalbaar en niet liefdevol naar jezelf toe. Ben een beetje mild naar jezelf.

De echte jij meer ruimte geven kun je dus doen door bijvoorbeeld te oefenen met het toelaten van jouw gevoelens. Geef wat jij voelt de ruimte. Dat kun je doen door elke dag een moment te nemen zonder afleiding van telefoons en andere prikkels en even in te checken bij jezelf. ‘Hoe gaat het met me?’ Maar je kunt ook door de dag heen bewuster omgaan met hoe je je voelt. Rijmt je gevoel met hoe je je gedraagt en opstelt naar anderen? Douw je maar door terwijl je je eigenlijk klote voelt?

Makkelijk is het niet. Maskers (en copings) herken je niet zomaar en zet je niet zomaar af, dat is een proces. Vergeet niet dat je de dingen oneindig mag oefenen. Daar is het leven voor!

Als je van jezelf houdt, dan mag de echte jij er zijn, met alles wat daarbij komt kijken. En krijgen jouw ware gevoelens de ruimte

2. Elimineer zelfkritiek en stop met negatief denken

Waar ligt jouw focus als het gaat om jou? Maak je je vooral druk om al je gebreken? Om dat wat je ‘fout’ doet, om wat je nog niet kan, of bent?

Of focus je je op je groei, je ontwikkelingen, je kwaliteiten, je talenten. Wat bewonderen anderen in jou? Kun je dat zien? En kun je dat misschien zelfs inzetten op de punten waarin je wilt groeien?

We hebben er een handje van om onszelf naar beneden te halen en negatief over onszelf te denken en dat kan heel gevaarlijk zijn. Negativiteit, op wat voor manier dan ook, kan namelijk een flinke stempel drukken op je bestaan en op het beeld dat je hebt van jezelf en van de wereld. 

Van jezelf houden betekent positief denken over jezelf en lief zijn naar jezelf.

Praat jezelf niet omlaag. Dat doen haters wel voor je 

3. Volg en verzamel mensen die je een fijn gevoel geven

Deze is zo belangrijk als het gaat over hoe jij je voelt over jezelf. Misschien heb je weleens gemerkt dat het heel erg uitmaakt wie je op Instagram volgt. Sommige accounts geven je een rotgevoel over jezelf. Dat is iets waar we tegenwoordig allemaal mee te maken hebben en je kunt leren om je daar bewust van te zijn. 

Volg alleen accounts waar jij een neutraal of fijn gevoel van krijgt.

Flikker de rest eruit. Simple as that.

Dit is moeilijker als het gaat om je fysieke sociale contacten. Je vrienden en familie laat je niet zomaar vallen en dat hoeft ook niet. Wel is het van cruciaal belang om voor jezelf na te gaan met wie jij de meeste tijd doorbrengt. Van welke mensen krijg je een neutraal of fijn gevoel over jezelf? Wie is lief voor jou? Zoek die mensen wat vaker op!

Je kunt je sociale contacten trouwens gebruiken als zelfliefde graatmeter: Hoe meer mensen jij om je heen hebt die lief voor jou zijn, hoe meer jij jezelf dat blijkbaar gunt. En dat kan betekenen dat je heel goed op weg bent naar van jezelf leren houden.

Als je van jezelf houdt, dan gun je jezelf lieve mensen om je heen

Durf jij van jezelf te houden? Hoe ziet dat eruit? Klets mee op Instagram.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.