Vrouw- of man-zijn is niet voor iedereen vanzelfsprekend.

Dat jij bent geboren met een penisje tussen je benen zegt niet per definitie iets over jouw gender. Soms vergeten we dat gender iets cultureels is. En de invloed ervan is vaak groter dan dat we ons beseffen.

Dat penisje, dat gaat over je sekse (je geslacht, je lichaam en je lichamelijke kenmerken). Of jij, door een klein chromosoomverschil, bent geboren met een penis of met een vagina (of met allebei of geen van beide) bepaalt je sekse. 

Sekse gaat dus over het biologische verschil in lichamen.

Je sekse wordt bij je geboorte bepaald en komt op je geboortebewijs en in je paspoort te staan.

Wat bepaalt je gender?

Gender gaat over ideeën en verwachtingen. Het verwijst naar de eigenschappen, gedragingen en rolpatronen die een maatschappij voor elk geslacht heeft bepaald.

Dat vrouwen van de kleur roze zouden moeten houden en mannen van de kleur blauw, zeg maar..

Leuke bank, maar wat vindt je vriend ervan dat ‘ie roze is?’

Maar niet iedereen met een penis identificeert zich als iemand die van bierdrinken houdt en altijd blauwe spijkerbroeken draagt. En niet iedereen met een vagina wordt wild van tierelantijntjes in huis en van het bakken van taarten. 

Als iemands sekse wél overeen komt met de stereotype eigenschappen en gedragingen (bijvoorbeeld, iemand is geboren als man en heeft een hekel aan de kleur roze en huilt nooit), dan is het altijd nog maar de vraag of dat dan komt omdat diegene écht zo is, of omdat zij/hij/hen dat zo heeft aangeleerd gekregen. 

Je zou je kunnen afvragen of  je als mens je echte, volledige zelf kunt zijn als je je (bewust of onbewust) conformeert aan de rol die de maatschappij voor jouw sekse heeft bepaald.

Genderidentiteit en genderexpressie

Jouw genderidentiteit gaat over in welk genderhokje jij je thuis voelt. En het gender dat jij uitdraagt naar de buitenwereld wordt genderexpressie genoemd. Denk aan de kleding die je draagt en aan je manier van doen.

Inmiddels weten we dat niet iedereen zich comfortabel voelt in het hokje ‘masculiene man’ of ‘feminiene vrouw’ en godzijdank komt hier steeds meer bewustzijn op. 

Er ontstaat ruimte voor meer genders en dat mag ook wel. Het is niet fijn dat er mensen zijn die zich afvragen of ze wel ‘normaal’ zijn omdat ze niet in het typische beeld van hun sekse passen.

Wist je dat er over de hele wereld heel veel verschillende genders bestaan? Het schijnen er meer dan 300 te zijn!

Ik voel me anders dan de stereotype man of vrouw, ben ik wel normaal?

Ja! Jij bent net zo normaal als ieder ander.

Maar zolang de taarten met blauwe of roze binnenkant nog dagelijks de bakkers toonbanken over vliegen voor feestelijke genderreveal party’s zullen er, misschien wel net zoals jij, mensen zijn die hier moeilijkheden in ondervinden en zich afvragen of zij, als niet stereotype man- of vrouw, wel ‘normaal’ zijn.

Als jij je vanwege je lichaam ongelukkig voelt, vraag dan om hulp aan de mensen in je omgeving of ga naar je huisarts. 

Vrouw- of man-zijn is niet voor iedereen vanzelfsprekend. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.