Help ik zoek een hobby – 5 tips!

Dingen doen waar je blij van wordt. Zonder doel, zonder eindresultaat. Het ging er al over in de blog ‘Ik heb er gewoon zin in.’. Hobby’s beoefenen is heel belangrijk! We onderschatten vaak het effect ervan, maar het houdt je jongcreatief en het dwingt je om meer in het moment te leven en niet zo gefocust te zijn op presteren.

Kortom; neem hobby’s serieus!!

En als je er nog niet zoveel hebt (of geen), geen paniek, die kun je met een beetje moeite ontwikkelen. Leeftijd speelt geen rol.

1. Schrijf je interesses op

Wat vind je leuk om te doen? Of wat vond je vroeger leuk om te doen? Schrijf alles wat er in je opkomt op en laat alle remmen los.

Voor inspiratie kun je google raadplegen (zoek bijvoorbeeld op: ‘hobby ideeën’), maar je kunt ook de mensen in je omgeving eens afgaan in je hoofd. Welke hobby’s beoefenen zij? Zit daar iets bij wat ook bij jou zou passen? En vraag voor inspiratie je vrienden of familie om tips, wat vinden zij bij jou passen? 

2. Markeren maar!

Ga, als je een lijstje van interesses hebt gemaakt, met een marker aan de slag. Markeer de interesses op de lijst die je straks wilt gaan uitwerken. Kruis vooral aan waar op dit moment je gevoel naartoe gaat. Waar wordt je nu blij van als je kijkt naar je lijst?

Hou het realistisch, je kunt natuurlijk niet twintig verschillende interesses in één keer uitwerken en je moet ook een beetje aan de financiële kant denken.

Wat is leuk en wat is haalbaar?

3. Kies drie eventuele hobby’s

Bepaal welke van de gemarkeerde interesses ook daadwerkelijk uit te voeren hobby’s zouden kunnen zijn. Of welke interesses je in een hobby vorm zou kunnen gieten. 

Bijvoorbeeld: je hebt interesse voor kunst. Daarbij kun je verschillende hobby’s bedenken. Je zou de hobby schilderen kunnen onderzoeken, of pottenbakken. Of je gaat helemaal out of the box en bedenkt er de hobby ‘naar kunst veilingen gaan’ bij, ik noem maar wat.

Kies uiteindelijk drie concrete hobby’s die je kunt gaat onderzoeken.

4. Plan de acties in je agenda

Maak nu een concreet plan in je agenda! Plan het versturen van e-mails voor proeflessen en kijkdagen en reserveer tijd voor het opzoeken van informatie.

Blok bijvoorbeeld maandag 11:00 in je agenda voor het zoeken naar Yoga scholen in de buurt en dinsdag 17:00 voor het mailen naar die Yoga scholen voor een proefles.

Houd je planning concreet en plan per hobby wat nodig is.

5. De uitvoering

Deze stap spreekt redelijk voor zich, maar toch is het fijn om de boel nog even rond te maken. 

Als je wat proeflessen hebt gevolgd of dingen hebt onderzocht dan kun je langzaam gaan kijken waar je gevoel naar uitgaat en actie ondernemen. 

Wat heb je nodig om je hobby uit te kunnen voeren? Moet je je aanmelden voor lessen? Moet er een instrument komen? Hoe ga je het doen met vervoer? Moet je bepaalde materialen aanschaffen? Waar vind je die dan? Onderneem actie en regel het!

Kom je uit op een hobby die los staat van een club of vereniging? Plan dan tijd in je agenda of zorg ervoor dat je het gezellig met een vriend(in) kunt uitvoeren voor een stok achter de deur!

Zijn alle drie de hobby’s op niets uitgelopen? Geen paniek. Pak je lijst er weer bij en begin opnieuw met markeren. Of zelfs met brainstormen. Vraag desnoods (en omdat het leuk is) hulp en begin gewoon weer opnieuw!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.