In verbinding zijn.

Hoe kan het dat we ons weleens eenzaam voelen in gezelschap van anderen? Heel simpel. We missen verbinding.

Met elkaar in verbinding zijn is voor ons sociale wezens iets wezenlijk belangrijks. Maar écht in verbinding zijn met mensen is iets dat niet per definitie vanzelf gaat. Je moet er vaak iets voor doen en gelukkig is het iets dat je zelf kunt bewerkstelligen.

Omdat het thema van deze week liefdes relaties is, zal daar in dit artikel de focus op liggen. Maar je kunt dit hele principe ook op je vriendschappen of op andere relatie betrekken.

Het is onze natuur om met de ander te willen connecten. Maar om in verbinding te kunnen zijn met de ander, zullen we eerst in verbinding moeten komen met onszelf

Verbinding met jezelf leidt tot verbinding met de ander.

VERBINDING MAKEN MET JEZELF

Verbinding maken met jezelf. Alsof het niets is ga ik je nu in het kort uitleggen waar dat over gaat en wat daar voor nodig is. 

Uhhh voor de duidelijkheid, dat is dus niet niks.

Niet iedereen kan altijd even makkelijk in contact komen met zichzelf. Logisch. Want in contact zijn met jezelf betekent afstand doen van afleidingen, maskers en muren en ruimte maken voor het aankijken van de echte, ware jij. Voelen wie jij, onder alle lagen die je als bescherming hebt opgebouwd, ook alweer vanbinnen bent. 

Als die ware, kale jij zich eenzaam, ongelukkig of gekwetst voelt, dan is het niet gek dat je daar niet zo makkelijk verbinding mee maakt. In verbinding komen met onze ware ik kan heel mooi, maar ook ontzettend pijnlijk en confronterend zijn en daarom leiden we onszelf soms liever van de binnenkant af en maken we ons druk om dingen buiten onszelf. We stortten ons op werk, we verliezen onszelf in andermens problemen, of we verdoven onszelf met drank of drugs.

Of we worden afgevlakt, om niet te hoeven voelen.

Alleen zonder afleiding kun je voelen waar jouw echte behoeftes liggen. Alleen zonder wegrennen voor je ware gevoelens kun jij voelen waar jouw grenzen liggen. Alleen zonder opsmuk kun jij in contact komen met de ware jij.

Met jezelf verbinden lukt niet als je aan het rennen bent. Dat gaat gewoon niet.

Dit is een ren-maatschappij. Het is niet gek dat veel relaties zo makkelijk zo snel kapot gaan. We hebben geen tijd om echt met onszelf, laat staan met de ander, te verbinden. We geven onszelf en de ander geen ruimte en nog minder tijd. 

Maak tijd

Maak ruimte

Oefen met ademhalen

Ont-haast

Laat los

Mediteer

Voel

Het proces van in verbinding komen met jezelf duurt een leven lang. Lees eerdere artikelen terug en blijf de blog volgen voor honderden concrete en tussen-de-regels-door tips. 

VERBINDING MAKEN MET JE PARTNER

Alleen als je verbonden bent met jouw echte behoeftes dan kun je deze in contact brengen met jouw partner. Dus alles van hierboven is van belang voor een echte connectie met je partner. 

Verder zijn er nog een paar cruciale dingen die ik hieronder op een rijtje heb gezet:

1. Maak tijd voor elkaar
Tijd voor elkaar maken is cruciaal als je op zoek bent naar verbinding met je partner. Als je niet regelmatig tijd voor elkaar vrij maakt, dan loop je het risico dat je langs elkaar heen gaat leven.

Plan het desnoods in je agenda, daar is niets geks aan (overweeg dat zeker als je samenwoont!)

2. Elimineer afleiding
Tijd vrij maken voor elkaar is helaas niet voldoende. Je quality time besteden aan een hele avond samen op de bank televisie kijken telt niet. Zet de televisie eens uit en trek een fles wijn open, maak samen een wandeling, begin een creatief project, ga samen koken, stuur kinderen uit logeren en focus op elkaar. 

3. Communiceer over gevoelens
Prima dat jij je partner laat weten wat je allemaal hebt meegemaakt op je werk. Niets mis mee. Maar vergeet zeker niet om óók te vertellen hoe je je (hebt ge)voelt die dag en wat de dingen die je hebt beleefd met jou hebben gedaan. (En vergeet de vraag niet terug te stellen!)

Als je contact maakt met de kern van je partner dan zul je sneller verbinding voelen.

Heb jij tips om met jezelf of met elkaar in verbinding te komen? Laat het ons weten, hier, of onder de bijbehorende post op Instagram!

Liefs,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.