Tips tegen eenzaamheid

Zoals je misschien wel weet ben ik niet echt van de quick-fixes. Als je je eenzaam voelt dan heb je meestal nou eenmaal niet zo even ‘opgelost’. Eenzaamheid zit vaak heel diep en dat vraagt om meer dan een trucje

Hieronder geef ik je 6 tips die zouden kunnen bijdragen aan een minder eenzaam gevoel op de lange én korte termijn. Probeer eens wat uit, kijk wat voor je werkt. En verwacht niet teveel van jezelf, je doet wat je kunt.

1. ERKENNEN
Het erkennen van onze gevoelens is vaak nodig voordat we veranderingen in ons leven kunnen aanbrengen. Dat geldt misschien ook wel voor jouw gevoel van eenzaamheid. Als je kunt erkennen dat dit gevoel er is en gehoord/gezien/gevoeld wil worden, kan er ruimte in jou ontstaan. En die ruimte is nodig, want alleen dan is er plek voor groei en ontwikkeling. Als je vooral in paniek bent over dat eenzame gevoel, ‘het moet weg!!’, ‘ik wil het niet!!’, ‘ik wil me niet zo voelen!!’, dan is er geen ruimte om de dingen te kunnen overzien en kun je in een paniekcirkeltje blijven ronddraaien.

Neem bijvoorbeeld na een jank-bui eens een diepe zucht en zeg tegen jezelf, ‘oké, ik erken mijn gevoel van eenzaamheid. Ik voel me eenzaam. Dat is nou eenmaal wat het nu is en daar hoef ik niet over te oordelen.’ 

Het hoeft ook niet acuut opgelost te worden. Dat kan ook helemaal niet, dingen kosten meestal tijd en die tijd mag je jezelf gunnen.

Na erkenning kun je door. Op naar tip 2!

2. WAT HEB JE NODIG?
Als je wat tot rust bent gekomen en je hebt geconcludeerd dat je je soms of vaker eenzaam voelt, dan is het belangrijk om te gaan voelen wat je nodig hebt en waar je behoefte aan hebt. Sommige mensen kunnen dat heel makkelijk en voelen meteen waar hun behoeftes liggen. Maar andere mensen hebben er meer tijd voor nodig.

Neem die tijd als het nodig is. 

Erachter komen wat je behoeftes zijn kan bijvoorbeeld door te mediteren (bij je gevoel komen) of door het maken van een boswandeling (zonder afleiding van bijvoorbeeld je telefoon). Maar je kunt ook inspiratie opdoen uit verhalen van anderen of door het lezen van boeken of het kijken van filmpjes over dit onderwerp. 

Voel wat klopt voor jou.

Heb jij meer menscontact nodig in je leven? Of voel je dat je gebaat zou zijn bij het nemen van een huisdier? Zou je eigenlijk beter voor jezelf willen leren zorgen? Heb je behoefte aan diepere vriendschappen of wil je juist nieuwe contacten opdoen en je bijvoorbeeld aansluiten bij een vereniging met mensen met dezelfde interesses? 

Waar je ook behoefte aan hebt en of het in eerste instantie realistische behoeftes lijken of niet, neem het serieus. Ook als je het eng vindt om bijvoorbeeld nieuwe contacten op te doen. Stop je behoeftes niet weg omdat je het eng vindt. Je hoeft er niet meteen iets mee te doen. Voelen wat je nodig hebt is al een hele stap!

3. COMMUNICEREN
Communiceren naar je omgeving dat je gevoelens hebt van eenzaamheid is soms moeilijk, maar kan heel goed zijn. Het kan er voor zorgen dat het gevoel dat je alles alleen doet en draagt minder wordt. Gedeelde smart is vaak écht halve smart. Mensen deelgenoot maken van jouw ellendige gevoelens en gedachten is heel waardevol en is iets dat je kunt oefenen. 

Ja ja, je wilt een ander liever niet tot last zijn. Maar wat wil je voor jezelf? Gun jezelf hulp en steun van je omgeving. Mensen kunnen met je meedenken, het hoeft niet altijd allemaal alleen.

4. GEHEUGENSTEUN
Een vriendin van mij heeft laatst een knuffel gekocht. Bij die knuffel heeft ze de intentie ‘ik heb mezelf’ gezet. Op de dagen dat ze zich eenzaam voelt of niet lekker in haar vel zit pakt ze haar knuffel erbij en herinnert deze haar er weer even aan dat zij altijd op zichzelf kan vertrouwen en dat ze, los van alles en iedereen, zichzelf heeft. 

Je zou ook een mooie edelsteen voor jezelf kunnen kopen of een ander geheugensteuntje kunnen bedenken.

5. IETS VOOR EEN ANDER DOEN
Soms kwijnen we weg in ons eigen ellendige cirkeltje. Het kan dan helpen om iemand anders even ergens mee te helpen. Een boodschapje te doen, een lekker taartje brengen, een kaartje sturen. Hierdoor kom je in doen en ga je uit denken over jezelf en je eigen eenzaamheid. 

Je zou natuurlijk ook vrijwilligerswerk kunnen gaan doen. Maar ik zou het vooral allemaal heel klein houden. Een hele commitment aangaan is, nou ja, weer een hele commitment aangaan. Snap je?

6. MAAK GEBRUIK VAN EEN COACH
Wist je dat je mensen kunt betalen om jou te helpen? Mensen die daar voor hebben gestudeerd? 

Mensen die meestal heel wat gewend zijn, weinig zullen oordelen en niet zo snel opkijken van jouw ellende.

Wat een zegen dat die er zijn!! We hebben allemaal wel eens hulp nodig in ons leven, soms komen we er zelf echt even niet meer uit. Schaam je niet en maak gebruik van deze heerlijke types!

Zo, ik heb er wel meer hoor. Maar de blog is lang genoeg en ik zal er nog wel vaker over schrijven. 

Eenzaam. We zijn het allemaal wel eens (geweest) en toch zijn we er vaak zo alleen in. Beetje meer samen zou fijn zijn.

Liefs,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.