Zichtbaarheid – durf jij jezelf te laten zien?

‘Zo ongeveer iedereen die oordeelt over een ander is jaloers of bang.’ True or false?

Ik vrees dat mijn antwoord true zou zijn..

Maar weet je, al klinkt het negatief, ‘jaloers of bang’, oordelen is menselijk, dus daar hoeven we verder niet lullig over te doen. We oordelen allemaal wel eens over wat een ander doet of laat en vaak doen we dat onbewust.

Je bent dus niet ‘fout’ of ‘stom’ als je oordeelt, maar vergis je niet! Wie in oordelen de verborgen boodschap voor zichzelf laat liggen, mist een leuke kans op inzicht en groei.

Elke keer dat je oordeelt over een ander, zou je jezelf kunnen afvragen wat dat zegt over jou (zonder jezelf te veroordelen. Vergeet niet, je bent mens!). Bijvoorbeeld:

Mis jij iets in jouw leven(sstijl)? Ben je jaloers op hoe die persoon leeft of handelt? 

Zou het roekeloze gedrag van die persoon voor jou nadelig kunnen uitpakken? Ben je bang dat jij weer zal worden opgescheept met de verantwoordelijkheid? 

Houd je je vast aan veiligheid, terwijl die ander gaat voor vrijheid? En is dat confronterend voor je, omdat jij stiekem ook zo vrij zou willen zijn?

Zoals ik net al een paar keer schreef, oordelen is menselijk. Ga dus niet nu krampachtig op zoek naar jouw eigen aandeel als je daar geen zin in hebt. Je hoeft niet perfect te zijn. Het zou enkel interessant kunnen zijn om te onderzoeken welke wens er onder jouw oordeel kan zitten.

Zelf word ik vaak getriggerd door mensen die schaamteloos hun ruimte in durven te nemen. Van die mensen die werkelijk núl rekening houden met een ander en enkel egoïstisch lijken te handelen. BAH! En ik maar op mijn tenen lopen om niemand in de weg te zitten en de goede lieve vrede te bewaren. Als die egoïst zich nou eens wat meer bescheiden zou opstellen, dan zou ik niet zo mijn best hoeven doen om de sfeer goed te houden. Dat kost verdomme bakken met energie!!

Drie keer raden welke wens hier onder kan zitten… 

Hier ligt voor mij een GOUDEN KANS. Heb jij al door wat het is? 

Het oordeel dat ik heb, over mensen die schaamteloos hun ruimte innemen en egoïstisch zijn, verbergt de wens om zelf meer ruimte in te nemen en vaker egoïstisch te handelen. Ik heb er soms last van dat ik altijd maar op mijn tenen loop en rekening hou met iedereen. Maar in plaats van de ander te willen veranderen (wat niet eens kan), zou ik hierin ook naar mezelf kunnen kijken. Dus niet, ‘hoe kan ik die ander duidelijk maken dat zij/hij minder ruimte moet innemen’. Maar, ‘hoe kan ik zelf meer ruimte innemen?’.

Nou, terug naar het begin. Want dit hele verhaal slaat ook op ‘zichtbaarheid’. We hebben vaak een groot oordeel over mensen die zichtbaar durven te zijn. Of dat nou online is of in het echte leven.

Het is intimiderend, onbereikbaar, anders dan dat we gewend zijn, eng (wat zullen de buren wel niet denken). Maar het is vooral iets dat we misschien zelf ook wel zouden willen durven. In welke vorm dan ook.

Je eigen vrienden en familie zullen je veroordelen als jij een uitbundig filmpje op internet plaatst. Of als jij met een opvallende panterjas komt opdagen op een verjaardag. Ook al vinden ze zichzelf ruimdenkend, ze zullen vaak niet eens doorhebben dat ze hun eigen angst of verlangen projecteren op jou. En dat doen ze niet om jou te pesten hé. Nogmaals, het is nou eenmaal menselijk en gebeurt vaak onbewust.

En zo komen we denk ik bij de conclusie van dit verhaal. Het oordeel van een ander over iets wat jij doet of laat, zegt niets over jou. Het zegt enkel iets over de angst of de wens van de ander. 

En daarom zou jij je nooit moeten laten tegenhouden door wat een ander van jou vindt. 

Toen ik de reacties op de vragensticker op Instagram las kreeg ik kippenvel. De vraag was, ‘als jij het lef zou hebben om online te plaatsen wat je zou willen, wat zou je dan plaatsen wat je nu niet doet?’ De reacties waren eindeloos. Zonde dat al die ideeën op de plank blijven liggen..

Zoveel mensen houden zich in, uit angst voor wat anderen van ze zouden denken. 

Zonde, toch?

Mijn oproep/advies (alleen als je er zin in hebt hé) is echt om je bewust te worden van hoe dit werkt. Hoe we elkaar (of eigenlijk dus onszelf) vaak onbewust en onbedoeld klein houden.

Bedankt voor het lezen!

Liefs liefs liefs ❤

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.