Hoe beëindig je een (toxic) vriendschap?

Meteen een disclaimer. Toxic is nogal een heftig woord. En ik ben zelf van mening dat er nooit een reden is om een ander zo te noemen (het mag wel, maar die ander bepaalt altijd nog zelf wat ‘ie wel of niet is), maar voor het gemak noem ik in de titel wel even óók het woordje toxic, want veel mensen zullen hun verhaal hierin herkennen. 

Met een toxic vriendschap bedoel ik een vriendschap die meer energie van je vraagt, dan dat het je oplevert. Een vriendschap waarbij je het gevoel hebt dat je niet helemaal jezelf kunt zijn, omdat je dan het risico loopt om de ander teleur te stellen, te kwetsen of zelfs boos te maken. Je maakt je bij diegene kleiner dan dat je bent en je houdt je vaak in om gedoe te voorkomen. Je doet enorm je best om die ander tevreden te houden en gaat daarbij niet zelden over je eigen grenzen heen.

Kortom: het is een onvrije vriendschap (geworden). Pfff, jij wilt toch ook gewoon ongecompliceerd jezelf kunnen zijn in plaats van op je tenen lopen!?

Het kan ook zijn dat je een vriend(in) bent ontgroeit. Het past niet meer. Je bent een andere weg ingeslagen en hebt misschien zelfs hele andere interesses gekregen dan die persoon. 

Het zou prima kunnen zijn dat jullie contact in zo’n geval op een organische manier verwatert. Maar dat is geen gegeven. Wat doe je als de ander nog wel heel graag met jou omgaat?

En dan nog een derde scenario. Jij hebt alles gedaan wat je kunt om die ander te bereiken, maar je bent er nu wel achter dat de vriendschap vooral van jouw kant moet komen. En dat ben je zat. Jij bent meestal degene die het initiatief toont om af te spreken en dat begint je behoorlijk op te breken. Je vraagt je af of je wel belangrijk voor diegene bent

EN DAN?

Nou, om het overzichtelijk te houden ga ik je mijn tips geven via een lekker kort stappenplan. We beginnen met misschien wel de belangrijkste, maar deze is optioneel (ik raad ’t wel aan!).

1. SPREEK JE UIT

Pfoeh, de belangrijkste en voor de meeste mensen de áller moeilijkste. Je uitspreken, doodeng ik weet het. Ik oefen er nu ongeveer een jaar bewust mee (los van het beëindigen van vriendschappen) en heb er werkelijk een ander leven door (anders zou ik zoiets walgelijks nooit voorstellen!!). 

Als je echt op het punt staat om een vriendschap te verbreken dan heb je waarschijnlijk een moment bereikt waarop de dingen enorm zijn opgestapeld. Er is te vaak over je grenzen heen gegaan en je krijgt maar niet wat je van de ander verlangt.

Je hebt je niet genoeg uitgesproken omdat je de ander niet wilde kwetsen en om confrontaties te voorkomen. 

Waarschijnlijk heb je voor jouw gevoel heus al dingen wél uitgesproken, maar ben je gestopt op het moment dat je merkte dat de ander daar niets mee deed. Daar zijn we vaak druk mee valt me op. Met wat de ander wel of niet doet. Met hopen dat de ander verandert. 

Spreek je uit!!

De ander laten weten hoe je je voelt is cruciaal. Überhaupt. Maar zeker als je dingen op een goede manier wilt beëindigen. En je hoeft niet meteen een hele beerput te openen en een goed beargumenteerde speech te geven over waarom die ander fout zit, rustig aan. Het gaat erover dat je uitspreekt naar de ander hoe jij je nu over jullie vriendschap voelt. Voorbereiding is dus ook niet nodig. Ja, neem van tevoren een hap adem en praat jezelf moed in. Meer niet.

Vermijd argumenten en vingerwijzen en houdt het bij je gevoel.

‘Ik voel me zo teleurgesteld, ik had graag meer met je willen afspreken maar voelde me vaak teveel’

‘Ik voel me zo boos, ik heb me te weinig naar jou uitgesproken en daarom hebben dingen zich enorm opgestapeld’

‘Ik ben verdrietig over hoe het is gegaan tussen ons, het heeft me echt gekwetst’

‘Ik ben zo snel getriggerd door ons contact, het breekt me op’

Geef de ander ook de ruimte om gevoelens te uiten, it goes both ways. Kijk of je op gevoelsniveau kunt blijven communiceren, iets echt uitpraten hoef je toch niet meer te doen, je wilt het contact stoppen. 

De tijd om elkaar te overtuigen is voorbij (en vind ik trouwens sowieso een hele vervelende manier van communiceren!!).

2. CLOSEN

Stap twee spreekt voor zich en is, na stap 1, niet heel ingewikkeld. Leg uit dat je er gewoon niet meer uit komt en dat je voelt dat je het contact (voor nu) wilt stoppen. Vertel dat je er goed over hebt nagedacht en dat deze beslissing niet zomaar is gekomen. Als je ook deze boodschap zoveel mogelijk vanuit je gevoel kunt brengen dan zal dat je een hoop gezweet schelen, want een gevoel is nou eenmaal een gevoel en dat begrijpen de meeste mensen wel.

Als het je lukt en als je er behoefte aan hebt dan kan het fijn zijn om uit te spreken wat de ander voor jou heeft betekent. Maar dat ligt natuurlijk enorm aan de situatie.

3. DEAL MET DE REACTIE

Hoe de ander vervolgens op het nieuws reageert heb je niet in de hand. Ik kan me zo voorstellen dat je het heel lastig zou vinden als jouw vriend(in) bijvoorbeeld in huilen uitbarst en je smeekt om een tweede (of derde) kans. Of woest wordt en je begint uit te schelden. Bedenk je dan goed dat je deze beslissing niet zomaar hebt genomen en verander nooit ter plekke van gedachte. Houd jezelf voor dat dit iets is waar jullie beiden mee te dealen hebben en dat de ander dit zonder jou zal moeten (en kan!) dragen.

Hoe lastig het soms ook is, jij bent niet verantwoordelijk voor het geluk van een ander (zoveel macht heb je nou eenmaal niet). Enkel voor jouw eigen geluk en daar heb je je handen vol aan.

Zo, dat waren geloof ik de tips. Je zou trouwens, na het volgen van de stappen, met je ex-vriend(in) nog bepaalde afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld contact via socialmedia, spullen en gezamenlijke vrienden. Maar in principe heb je het wat mij betreft goed voor elkaar als je op deze manier een vriendschap kunt beëindigen.

Hup, uitspreken die hap!

We moeten door….

Liefs,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.