Met wie ga je om?

Met wie ga jij om? In je vrije tijd, op je werk. Vrienden, collega’s, (schoon)familie. Word je blij van die mensen? Vind je ze oprecht leuk? Geven ze jou doorgaans een fijn gevoel en kun jij echt jezelf zijn als je met ze bent?

Of moet je bij bepaalde mensen uit je omgeving op je tenen lopen? Is het altijd maar de vraag hoe iemands pet staat en kun je niet volledig jezelf zijn?

Het kan onwijs veel energie vreten om bij mensen in de buurt te zijn die, nou ja, energie vreten! En tuurlijk, soms ontkom je er niet aan en móét je wel even je best doen bij iemand die je eigenlijk niet leuk vindt (dat is ook gewoon het leven). Maar het is helemaal niet verkeerd om je eens af te vragen met wie je nou eigenlijk omgaat en wat die contacten met je doen.

In mijn middelbare school tijd zat ik vaak in allerlei groepjes. Ik was me er toen al van bewust dat ik heus niet iedereen uit zo’n groepje dan echt leuk vond. Maar dat nam ik in die tijd meestal voor lief (de drama’s in zulke vriendengroepen ook). Ik deed vaak mijn best om de sfeer een beetje gezellig te houden en hield me in als iets me niet aanstond (ik was dus niet altijd mezelf). 

Ook met bijbaantjes deed ik vaak mijn best. Hoe onaardig sommige collega’s ook waren (denk één keer aan de zure types die werken in de supermarkt), ik liet rotopmerkingen langs me heen glijden en nam genoegen met een vorm van communicatie die ik nu nooit meer zou pikken. 

En weet je, dat is prima. Het is helemaal niet verkeerd om te leren omgaan met mensen die je niet heel fijn vindt en te leren dat je in het leven soms moet incasseren. Zelfs heel leerzaam dus, want je ontdekt daardoor ook waar, ten opzichte van anderen, je grenzen liggen en wat jij nou eigenlijk een prettige manier vindt van met elkaar omgaan.

Maar er komt misschien een tijd dat je je beseft dat jouw sociale omgeving heel veel invloed heeft op hoe jij je (over jezelf) voelt. En niet alleen dat. Het beïnvloed ook de keuzes die je maakt, de focus die je in het leven hebt en het kan zelfs enorm veel doen met je energielevel en gemoedstoestand.

Je beseft je misschien wel dat je een behoefte hebt naar diepe connecties met mensen. Diepere vriendschappen. Dat je niet meer op je tenen wilt lopen bij iemand en dat je gelukkiger wordt van je te gedragen naar wie je echt bent, dan de toneelstukjes die je soms opvoert om bij anderen in de smaak te vallen. 

Heel gezonde behoefte, lijkt me.

Een mens wordt op een gegeven moment moe van toneelstukken en daarom is het helemaal niet verkeerd om eens te kijken naar hoe echt jij bent/kunt zijn bij de mensen om je heen. 

Is er nu iemand met wie je omgaat en waarbij je twijfelt of het contact je echt goed doet? Of dat nou om een vriendschap gaat of om een collega. Hieronder geef ik je een paar vragen die je jezelf zou kunnen stellen om dit eens te checken.

HOE CHECK JE OF IEMAND GOED VOOR JE IS?

1. Word je blij van deze persoon, ben je graag in de buurt van deze persoon?

2. Krijg je positieve vibes van deze persoon, voel je je gesteund en geïnspireerd?

3. Ben je jezelf en word je voor je gevoel geaccepteerd zoals je bent?

4. Kun je zeggen wat je denkt?

5. Vertrouw je deze persoon?

6. Vertrek jij over het algemeen positief en rustig na een afspraak met deze persoon?

De vragen kun je gebruiken als hulpmiddel. Het kan je helpen met bewustwording over wie jij in je leven toelaat en houdt en wat dat contact precies met jou doet. Soms houden we bijvoorbeeld vast aan oude vriendschappen die eigenlijk niet meer echt voor ons werken. En dan kan het fijn zijn om daar eens bewust naar te kijken en er wellicht iets mee te doen.

Als jij naar dit lijstje kijkt, is er dan iemand in je omgeving die niet lekker scoort voor je? Heb jij contacten die jou naar beneden halen en jou niet per se een lekker gevoel geven over jezelf? Waarom heb je deze contacten?

Liefs,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.