Ik voel me vaak dom

Heb je op deze blog geklikt omdat je je ergens herkent in de titel? Welkom, same here! 

Mens wat heb ik me vaak dom gevoeld. Op school, op mijn werk, tijdens familie bijeenkomsten en zomaar op straat als iemand me de weg vroeg.

Topografie, hoofdrekenen, jaartallen, logisch nadenken. MIJ. NIET. BELLEN! Ik weet het niet, ik kan het niet en belangrijker nog: ik wil het niet. Laat mij maar gewoon met rust, ik kan andere dingen. 

Ik weet het niet, ik kan het niet en belangrijker nog: ik wil het niet.

Inmiddels ben ik erg tevreden met mijn niet waanzinnig maatschappij-slimme brein en roep ik gerust dingen als, ‘ik heb geen idee, vraag het niet aan mij!’ als iemand me vraagt wat de hoofdstad van Libanon is, of met mij in discussie wil gaan over dingen die ik tóch niet interessant vind. 

Want dat is het vaak hé. Ik vind al die dingen niet interessant. En wat ik niet interessant vind, ga ik ook niet onderzoeken in mijn vrije tijd. Je zou kunnen denken dat dat best logisch is. 

En toch voelde het vaak alsof er iets mis met me was. 

Op school loop je ‘achter’ als je niet dezelfde resultaten behaalt als je klasgenoten. Er zijn verschillende niveaus (mavo, havo, vwo, MBO, HBO, Universiteit) en hoe hoger je zit, hoe meer je wordt geprezen door docenten en je sociale omgeving. Je ouders zijn blij met je als je goede cijfers haalt en teleurgesteld als je met een 4 thuiskomt. 

En zo gaat dat dan. Je wordt voor een groot deel van je leven beoordeeld op je IQ. 

WAT IS IQ?

Een klassieke IQ test meet meestal de volgende intelligenties:

 1. Verbale intelligentie – o.a. woordenschat, taalgevoel
 2. Numerieke intelligentie – o.a. grafieken, tabellen kunnen lezen/begrijpen
 3. Logische intelligentie – of je logisch kunt redeneren
 4. Ruimtelijke intelligentie – of je ruimtelijk inzicht hebt

Maar, er is meer! Thank god! Mijn moeder leerde me tijdens mijn puberteit al over emotionele intelligentie (EQ). Dat ging volgens haar over het vermogen om je in de ander in te leven en over fijngevoeligheid in sociale situaties. 

Later leerde ik over de meervoudige intelligentietheorie van de Amerikaanse hoogleraar Gardner. Deze theorie komt erop neer dat ieder mens over 8 (inmiddels uitgebreid naar 10) verschillende intelligenties beschikt. Doordat bij iedereen weer andere intelligenties sterk ontwikkeld zijn, krijg je verschillende soorten slimheid. Dit geldt ook voor kinderen. Ieder kind is ‘slim’, alleen op verschillende gebieden.

Let op! Hier komt de (was)lijst met de 10 verschillende intelligenties. Leuk om te kijken welke bij jou sterk ontwikkeld zijn!

 1. Verbaal-linguïstische intelligentie – gericht op taal: lezen, luisteren, schrijven, spreken, hebben een grote woordenschat
 2. Logisch-wiskundige intelligentie – gericht op het oplossen van problemen, verbanden begrijpen, het vermogen om met cijfers te werken
 3. Visueel-ruimtelijke intelligentie – denken in beelden, het hebben van ruimtelijk inzicht
 4. Muzikaal-ritmische intelligentie – gevoel voor geluid en ritme, het vermogen om te leren op gehoor
 5. Lichamelijk-kinesthetische intelligentie – beschikken over de vaardigheid om je lichaam met grote precisie te gebruiken, het vermogen om via het lichaam van intentie naar actie te gaan, beschikken over bijvoorbeeld goede coördinatie, balans, snelheid en kracht
 6. Interpersoonlijke intelligentie – het vermogen om anderen aan te voelen en hier op af te stemmen, het vermogen om in je te leven in andere personen (hoog EQ! Dat verhaal van mijn moeder!)
 7. Intrapersoonlijke intelligentie – het vermogen om te reflecteren (zelfreflectie en zelfkennis)
 8. Naturalistische intelligentie – het vermogen om patronen in natuurlijke omgevingen te herkennen, te begrijpen en te gebruiken
 9. Existentiële intelligentie – het vermogen om te filosoferen, wordt ook wel spirituele intelligentie genoemd
 10. Morele intelligentie – het vermogen om na te denken over goed en kwaad

Ieder kind is ‘slim’, alleen op verschillende gebieden

Voel je je inmiddels al slimmer? Mooi, you should.

Verontschuldig je nooit voor jezelf (doe ik ook steeds minder). Jij bent goed zoals je bent, dus ga staan voor al jouw unieke talenten en intellectuele gebreken!

Liefs,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.