Hoe word je gelukkig in 3 stappen

Steeds vaker krijg ik de vraag, ‘Rosa, hoe word je dan gelukkig?’ En ja, dat is er natuurlijk één die ik eigenlijk enkel voor mezelf kan beantwoorden. Ik weet niet hoe jij gelukkig wordt. Jouw pad is niet de mijne en de mijne is niet die van jou. Maar natuurlijk, ik ga toch een poging doen om een paar goeie tips op een rijtje te zetten. Want als we elkaar steunen op het pad naar geluk, scheelt dat soms al de helft!

WAT IK HEB GEDAAN OM GELUKKIG TE WORDEN

1. Zorgen voor een eigen plek

Rond mijn 17/18e ben ik abrupt uit huis gegaan. Ik had het nodig om mijn ouderlijk huis te verlaten en me echt op mezelf te gaan focussen. En hoeveel ik ook van mijn moeder en zusje houd, met hun samenwonen zorgde voor ongelofelijk veel ruis (ouder-puber ruzies, altijd rekening moeten houden met hen). Én het hield me, door de veiligheid die het me tegelijkertijd gaf, tegen om te groeien. Zij konden mij niet gelukkig maken, dat moest ik zelf gaan doen.

En daarvoor had ik ruimte nodig. En rust!!

Het is een natuurlijk proces om rond je 18e uit huis te gaan om je eigen leven op te gaan bouwen. Maar als het zo is dat je ongelukkig bent dan is het misschien wel des te belangrijker om dat proces bewust in te gaan en niet te blijven hangen in een situatie die voor onrust, ruis en stilstand zorgt.

Het kan ook zijn dat je in een relatie zit waarbij je dit soort dingen ervaart. Een relatie kan namelijk ook heel veel ruis veroorzaken en afleiden van dat waar jij echt mee aan de slag moet gaan als je gelukkig wilt worden. Namelijk: jezelf!!

En los van ruis kan een relatie ook een bepaalde veiligheid bieden en dan kun je stil komen te staan in je ontwikkeling (en dus in je weg naar geluk), net als dat ik had toen ik nog thuis woonde. En het lastige is, je voelt vaak ergens wel dat je wilt groeien, maar je durft de veiligheid van die relatie of situatie nog niet los te laten, want het is zo comfortabel en je hebt haar zo lang moeten missen.

Nou, daar mag je dus echt compassie voor opbrengen. Want wat ik al schreef: je hebt haar zo lang moeten missen. En kijk daarna of je het toch los kunt laten. Je zult je echte geluk namelijk niet vinden in de (schijn)veiligheid die je van een ander krijgt (het maakt je overigens ook erg afhankelijk), maar in de veiligheid die je gaat creëren diep in jezelf.

Durven!

‘Moet ik dan mijn veilige/ ruis-relatie perse beëindigen?’ Nee. Het gaat over een innerlijk besluit (ik moet dooooor/ik ga me focussen op mezelf) en wat de vorm dan vervolgens wordt (je relatie op pauze zetten, een tijdje alleen wonen of iets heel anders) zal zich vanzelf ontvouwen.

Als je aan je eigen geluk wilt werken, heb je een rustige basis nodig.

En belangrijk om te onthouden: Dit heeft allemaal niets te maken met hoeveel je van de ander houdt. Jouw hele proces gaat namelijk enkel en alleen, over jou.

2. Hulp zoeken

Ja, hé hé, deze kun je ook zelf wel bedenken. Maar even echt, doe je dat? Vraag jij mensen om hulp? Want als het zo is dat jij ongelukkig bent, dan is er heel wat voor nodig om dat te veranderen. Besef je je dat? In jouw proces naar geluk heb jij álle hulp nodig die je… nou ja… nodig hebt. Dat mag je serieus nemen.

Ik ga even heel eerlijk met je zijn over hoe dit bij mij is gegaan, want alleen dan kun je echt iets met mijn verhaal. Bij mij is hulp toelaten al heel lang een ding en dat was dan ook een groot deel van mijn ongelukkigheid: ik liet niemand toe dus ik was eenzaam. Ik ben daarom op mijn 18e, nadat ik uit huis ben gegaan, net zo lang op zoek gegaan naar een vriend, totdat ik hem had gevonden.

Ik hoor je denken. Huh, je hebt toch geen man nodig om gelukkig te zijn?! Nee dat klopt.

Álles is geoorloofd als het gaat om wat jij nodig hebt om gelukkig te worden. Soms moet je het gewoon voor jezelf zien te regelen.

Waarom had ik dan die man nodig? Nou kijk, mijn vriendinne en familie kon ik absoluut niet toelaten, dat kwam denk ik toen te dichtbij en ik was het al zo gewend om ze buiten te sluiten. Dus ik zocht iemand anders op wie ik onvoorwaardelijk kon terugvallen. Een soort onafhankelijke partij, die wel heel dichtbij kon komen (en de liefde komt heel dichtbij, snap je?).

Het gaat dus niet perse om die man, maar om dat je de hulp zoekt die jij op dat moment nodig hebt. Je moet het voor jezelf regelen.

En ja, natuurlijk is het uiteindelijk de bedoeling dat je (zo veel mogelijk) op je eigen benen komt te staan. Maar je mag in de weg daar naartoe echt wel mild naar jezelf zijn en de hulp zoeken die voor jou goed voelt. Het gaat er denk ik om dat je een situatie voor jezelf creëert van waaruit je weer verder kunt met jouw zoektocht naar geluk, door mensen om je heen te verzamelen die jou daarbij kunnen helpen.

Als je echt ongelukkig bent dan heb je hulp nodig. Ga bij jezelf na wat voor hulp jij nodig hebt en van wie en regel het. 

Heb je een man nodig? Zoals ik dat had? Prima. Regel het voor jezelf. 

Heb jij vrienden nodig die je altijd kunt bellen? Regel het. En bel ze dan ook als je slecht met je gaat. Laat ze je helpen. 

Heb je nog geen vrienden maar wil je ze wel? Lees punt 3 in de blog over mentale gezondheid https://rosavanlenten.com/2020/10/05/mentale-gezondheid-4-tips/

En denk ook aan: familieleden, mensen van een praatgroep, lotgenoten, etc. En laat jezelf in al je ellende aan jouw helpers zien. Ik ben nu pas bezig met het toelaten van mijn vriendinnen, maar als jij dat al kunt, maak daar dan gebruik van!

De meeste mensen vinden het echt fijn om je te kunnen helpen en dat anderen jouw kwetsbaarheid mogen zien zorgt voor diepere connecties. Wist je dat?

WAT ALS DIT ALLEMAAL TOTAAL NIET LUKT? Nou, dat geeft helemaal niets, we gaan gewoon door naar tip 3.

3. In therapie gaan

Het woord ‘therapie’ is misschien niet meer heel passend in deze tijd, maar je snapt wat ik ermee bedoel. Wat mij écht, écht heeft geholpen in mijn weg naar geluk en wat ik cruciaal vind in deze, is de professionele hulp van een coach.

Ongelukkig word je niet zomaar en dat gaat meestal ook niet zomaar weg. Verwacht dat dus ook niet van jezelf. Er zijn waarschijnlijk dingen in je leven gebeurt die mede hebben bepaald hoe je je nu voelt. Dingen die je nog niet verwerkt hebt en diep ingebakken zitten in je systeem. Dingen die nu jouw geluk in de weg zitten. Daar heb je geen schuld aan, dat is nou eenmaal zo en daar kun je (godzijdank) wat mee in therapie.

Kijk met je helpers (van punt 2) of met je huisarts wat voor therapie het beste bij jou zou passen en probeer gewoon eens wat uit. Ik heb tal van therapieën geprobeerd (o.a. traumatherapie – EMDR, systeemtherapie, gestalttherapie, creatieve therapie) en het gros was vreselijk. Maar dat geeft niet, dan ga je weer door naar de volgende optie, net zolang totdat je iets vindt wat bij je past.

De zoektocht naar geluk is er niet zomaar één. Daarin mag je echt investeren en dat mag tijd kosten, energie van je vreten en een prijskaartje hebben.

Regel het met je school, met je werk. Ga, als je geen wekelijkse sessies kunt betalen, twee keer per maand, of vraag of er rekening gehouden kan worden met je financiële situatie (veel coaches doen dit). 

Is jouw geluk je niet alles maar dan ook alles waard?

Ik heb maandenlang elke maand gereisd naar Breda vanaf Zutphen (twee uur heen, twee uur terug) voor een therapeut die ik écht goed vond. Een slopende exercitie, maar de investering waard. Want hoe fijn is het als er (eindelijk) iemand met je meekijkt. Iemand die verstand van zaken heeft en jouw situatie onder de loep neemt. Dat geeft hoop en ruimte. Dat die mensen bestaan is een absolute zegen, maak er in godsnaam gebruik van!

Als ik je één ding specifiek mag aanraden dan zou ik zeggen, zoek een coach of therapeut die jou helpt bij (door)voelen. Dingen kunnen ‘begrijpen’ is ook erg fijn, maar uiteindelijk is voelen hetgeen dat je een sterk geworteld mens zal maken.

Nou, tot slot. Ik kan je zeggen, deze vond ik pittig. Één van mijn tientallen issues is namelijk dat ik niets liever wil dan dat iedereen gewoon gelukkig is. Dat maakt de wereld, míjn wereld, namelijk zo’n fijne plek.

Liefs,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.