Mentale gezondheid – 4 tips!

Op school leer je de stelling van Pythagoras, hoe je op een juiste manier een discussie voert met de beste argumenten en wat je allemaal kunt doen met bladgroenkorrels (nog steeds géén idee)… En ja, je leert ook wel dingen als ‘wat is gezonde voeding’ en ‘hoe richt je je toekomst in’. En wie weet heb jij ook wel eens zo’n training ‘grenzen leren aangeven’ op school gehad, waarbij je op de ander af moest lopen totdat diegene STOP riep… 

Maar, wie leert jou nou echt vanaf de basis hoe je goed voor jezelf kunt zorgen? Zowel lichamelijk als mentaal? Dat is nog niet zo eenvoudig en ik merk dat hier veel mensen (van mijn leeftijd) mee bezig zijn.

Hieronder vind je daarom mijn korte, toepasbare lijst met vier aandachtspunten, met als hoofddoel het verbeteren van je mentale gezondheid. 

1. HEB GEDULD – Vergelijk jouw hoofdstuk 1 nooit met iemand anders haar/zijn hoofdstuk 14.

Dit punt heb ik al eens in andere blog posts genoemd (o.a. https://rosavanlenten.com/2019/12/08/goed-voor-jezelf-zorgen-10-tips/) maar ik wil het toch nog een keer benoemen. Het is namelijk een hele belangrijke. Zeker in deze tijd. 

We lijken een wereld gecreëerd te hebben waarin we altijd haast hebben. Ik moet NU succesvol zijn, ik moet NU mijn leven op orde hebben, ik moet NU beroemd worden, ik moet NU een gezin stichten, ik moet NU al weten wat ik wil… Net zoals zij, kijk nou, zij is al zó succesvol op zo’n jonge leeftijd en ik sta nog maar aan het begin!

Pfffff…

De stress die ik voel in mijn hele systeem als ik merk dat ik weer van alles van mezelf moet is groot. Beseffen wij ons wel genoeg hoeveel druk die door-door-door mentaliteit uitoefent op onze mentale gezondheid?

Begrijp me niet verkeerd, natuurlijk mag je ambities hebben en dingen willen. Dromen is leuk! Maar gun jezelf toch in godsnaam de tijd en de ruimte om alles nog niet perfect op orde te hebben. Wie weet heb je wel eerst van alles te verwerken voordat je door kunt gaan naar fase twee. Als je altijd maar doordraaft kom je daar niet zomaar achter en kunnen dingen vanbinnen gaan etteren zonder dat jij het zelf doorhebt. Het is niet voor niets zo dat veel (jonge) mensen in een burn-out terecht komen, en mentale problemen ontwikkelen door stress.

Geef jezelf tijd. Het hoeft niet allemaal NU, je hebt de tijd, echt.

2. ZORG VOOR JE LIJF  Eet gezond, ga naar buiten (beweeg!) en slaap en rust.

Je lijf en je mind zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als ik stress heb van een conflict met een collega dan laten de spieren in mijn nek me direct weten wat ze daar van vinden. En dat is natuurlijk heel mooi, want ons lichaam geeft dingen aan en kan zo een waarschuwingsfunctie hebben. Maar vergeet niet, het werkt ook andersom! Als ons lijf niet blij is (denk maar eens aan hoe je je voelt na een McDonalds maaltijd) dan zullen we dat ook merken in hoe we ons mentaal gezien voelen. Het is dus zeker iets om zorgvuldig mee om te gaan en daarom zijn goed slapen, genoeg rust nemen, bewegen en gezond eten dingen om bewust aandacht aan te besteden.

Hoe vanzelfsprekend het ook lijkt, voor het bevorderen van onze mentale gezondheid, verdient ons lijf een groot deel van de focus!

3. VERZAMEL MENSEN OM JE HEEN DIE GOED VOOR JE ZIJN en zonder voorwaarden van je houden.

Ja, ook dit is een belangrijk punt! Maar voor veel mensen een hele lastige (of zelfs pijnlijke). Want hoe doe je dat dan? Goede mensen om je heen verzamelen? En hoe zorg je er voor dat ze onvoorwaardelijk van je houden?

Je kunt natuurlijk niet bepalen hoe anderen zijn of hoe ze doen. Maar je kunt wel bewust op zoek gaan naar mensen die echt bij jou passen en die het goed met je voor hebben. 

Nieuwe mensen zoeken: Maak een lijstje in je telefoon met een stuk of 10 mensen die je een soort van kent (mensen zoals jij, qua leeftijd en levensfase) en kijk daarna eens met een open blik naar deze lijst. Zitten er mensen tussen met dezelfde interesse(s) als jij? Ga ze eens benaderen met de vraag of ze koffie willen drinken. Wat heb je te verliezen?

  1. Mirthe – van voetbal, lijkt aardig
  2. Ron – van vroeger
  3. Isa – schoonzus, houdt ook van uitgaan, vragen voor een drankje
  4. ……

Huidige contacten: Voor de contacten die je al hebt maar graag nog hechter wilt maken kun je hetzelfde doen. INVESTEER bewust in ze. Nodig ze uit voor dingen. Hoe vaker je met iemand omgaat, hoe hechter de band vaak wordt. Schrijf je huidige contacten op en werk ze één voor één af.

  1. Hajo – vragen om mee te gaan naar dat ene festival
  2. Laura – Sushi date plannen
  3. Olivier – appen: logeerplannen concreet maken die steeds blijven liggen
  4. ……

De mensen waarmee je uiteindelijk toch niet klikt vallen simpelweg af. Ik zeg, bouwen maar! Het is per slot van rekening jouw leven dus je kunt het maar beter met meer mensen fijn en gezellig maken!

4. LEER TE LEVEN NAAR JE GEVOEL.

Ja, wat kan ik hier nog over schrijven. Mijn hele blog gaat hier over! Leven naar je gevoel betekent meegaan met de stroom van je hele systeem. En wat dat doet voor je mentale gezondheid is goud waard. 

Alles wat goed voelt is goed.

En hoe vanzelfsprekend dit inmiddels is voor mij (los van of het me altijd lukt want dat is natuurlijk niet zo), hoe niet gangbaar het is in onze maatschappij. Er wordt regelmatig een beroep gedaan op ons verstand. En hoewel ik niet tegen verstand ben, ervaar ik heel vaak dat verstand samen gaat met angst. En angst is volgens mij nooit het beste voor je mentale gezondheid. 

Waar angst is, hebben dromen en vrijheid (en jij dus!) minder ruimte. 

Lees deze zin maar eens: ‘Zou je dat nou wel doen? Het is dan wel de baan van je dromen maar, biedt het wel genoeg zekerheid? Je hebt nu toch een vast inkomen, is dat niet genoeg?’

Je zou dit kunnen lezen en kunnen denken, ‘dat zijn geen hele gekke vragen, een vast inkomen is belangrijk, ik weet dat maar al te goed uit eigen ervaring’. En dat zou ik met je eens zijn. Een vast inkomen is heel belangrijk, ook voor mij. 

Maar wat doet het met je mentale gezondheid als je ergens werkt waar je niet echt gelukkig bent? Je gevoel weet dat er iets beters voor je is, maar je verstand zegt dat de risico’s te groot zijn. 

Waar luister je dan naar? 

Mijn antwoord is heel simpel. Je gevoel. Echt, hoe eng dat ook is en hoe groot de risico’s ook lijken te zijn! Want je zal op de lange termijn die baan niet kunnen volhouden, en je gevoel wist het al!! Als je luistert naar je gevoel gaan er deuren voor je open waarvan je niet eens wist dat ze bestonden, of beter gezegd: dat ze voor jóú bestonden. Je wordt een vrijer mens en komt steeds dichter bij de kern van wie je bent. 

Eng is het wel, ohhhh ja, voor bijna iedereen! Maar je kunt leren vertrouwen op dat het wel goed komt (dat kun je oprecht oefenen!). Het komt wel goed, met dat inkomen, met jou. En ook als het niet goed komt, is het goed. Want dat is het leven.

Heb vertrouwen in dat wat voor jou goed voelt ook echt goed is.  

Dat was ‘m liefies. Tot volgende week!

KUSKUS!

Rosa

Een gedachte over “Mentale gezondheid – 4 tips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.