Jij mag gezien worden.

Hoe komt het toch, dat we ons vaak zo inhouden? We kijken met rollende ogen naar de uitbundige Amerikanen* (MOVE THAT BUS!!) en dat snap ik ook. Want dat voelt vaak niet écht authentiek (en overdreven, of zelfs nep). Maar kan het zijn dat het ons ook intimideert, omdat wij zo gewend zijn om onszelf klein te houden en veel waarde aan lijken te hechten aan bescheidenheid?

Misschien willen wij** stiekem ook vrijer en uitbundiger zijn in ons doen en laten en is dat ook een deel van de oogrollende irritatie naar de mensen die er wél helemaal voor durven te gaan.

DOE MAAR NORMAAL, DAN DOE JE AL GEK GENOEG.

Waar sommige mensen lijken door te schieten in overdreven uitbundigheid, lijken wij nuchtere Nederlanders vaak door te schieten in bescheidenheid

Maar, zijn wij nuchtere typjes wel echt zo bescheiden of is dat iets dat ons is aangeleerd en een gewoontegeworden is?

Wij leven nou eenmaal in een land waarin we ons sneller inhouden dan dat we onszelf laten zien! 

Wat de buurvrouw er van vindt begint mij met de jaren steeds minder te interesseren. En dat is ook nodig, als ik écht mezelf wil kunnen zijn. 

Je kunt niet je vrije, ongeremde zelf zijn als je je telkens blijft excuseren voor wie je bent. Mensen nemen je zelfs minder snel serieus als jij je voor jezelf excuseert. Let maar eens op het volgende dialoog:

A: Wat is jouw guilty plessure?

B: Oh, mja, mijn guilty plessure is om op zondag in bed afleveringen van Chateaux Meiland te kijken. Maar ja, dat is natuurlijk wel echt hele slechte televisie dus daar moet ik eigenlijk mee gaan kappen… 

A: Heb je niets beters te doen op zondag?

B: Jaa eigenlijk wel inderdaad. Maar… ik doe het ook alleen als ik de hele week hard heb gewerkt hoor… 

A: Oh oké, haha..

HALLO! Dat kan ook zónder dat jij je helemaal excuseert voor wat jij leuk vindt om op zondag te doen. Ga staan voor wie je bent! Dus, versie 2:

A: Wat is jouw guilty plessure?

B: Ik ben dus dól op Chateaux Meiland. Het liefst kijk ik dat de hele zondag. Heerlijk!

A: Heb je dan niets beters te doen?

B: Meid, heb jij dat ooit wel eens gezien? Het is geweldig!

A: Haha, oké oké nou misschien moet ik het ook maar eens gaan kijken!

JIJ MAG GEZIEN WORDEN, WAT DAT DAN OOK VOOR JOU MAG BETEKENEN!

In godsnaam, begrijp me niet verkeerd. Als jij nu denkt dat ik vind dat je altijd maar enorm uitbundig moet gaan zitten zijn dan heb je het mis. Het gaat er om dat je jezelf bent, daar voor durft te gaan staan en dat je gezien mag worden. Misschien is jouw ware zelf wel een hele rustige zelf en dat is dan dus net zo oké. Maar misschien kom je er op een gegeven moment wel achter dat jij jezelf dat hebt wijsgemaakt omdat je voelde dat dat van je verwacht werd. Hoe dan ook interessant om eens bij stil te staan.

René zegt altijd tegen mij, ‘gewoon doen lieverd’. Als ik me bijvoorbeeld afvraag of bepaalde kleding niet te extra is, of als ik me druk maak over iets dat ik online wil plaatsen maar waarvan ik me afvraag of het niet te intens of te confronterend is. 

Hij zegt altijd: GEWOON DOEN!

En dat hebben we allemaal nodig in ons leven. Iemand die tegen ons zegt, ‘als jij het wilt, dan moet je het doen. Twijfel niet. Het is jouw leven, jij bepaalt de regels.’ Dus bij deze:

Echt. Het is jouw leven en jij mag gezien worden. 

Je bent niet raar, of verkeerd, of overdreven of saai als je jezelf bent. Dus hou je in GODSNAAM niet in!

Liefs en dikke kus,

Rosa

*Dit gaat vooral over het beeld van sommige Amerikanen dat regelmatig wordt geschetst in de media. Natuurlijk zijn niet alle Amerikanen overdreven uitbundig.

**’Wij’: mensen die hebben geleerd zich kleiner te houden dan dat ze zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.