Pleasen.

We doen het allemaal in meer, of mindere mate. Pleasen. Maar hoe hard je ook je best doet, je kunt niet iedereen tevreden houden in het leven. Zo werkt het nou eenmaal niet. En bovendien, mensen hebben liever iemand die echt is, dan iemand die maar wat roept om leuk gevonden te worden!

Pleasen heeft iets niet-authentieks. Dat komt waarschijnlijk omdat we pleasen vanuit angst. Als we bijvoorbeeld bang zijn om niet leuk gevonden te worden dan  gaan we vaak pleasen. Of als we de ander niet boos willen maken of niet willen kwetsen, omdat we bang zijn voor ruzie. We verloochenen liever onszelf. 

En het kan nog veel verder gaan. Want wat als je angst om iemand te verliezen zo groot is dat je er alles aan doet om die ander gelukkig te maken, ten koste van je eigen behoeftes en van wie jij eigenlijk bent?

Er zijn VERSCHILLENDE MANIEREN waarop je kunt pleasen. Je kunt je bijvoorbeeld beter voordoen dan dat je bent, om indruk op een iemand te maken. Of je kunt een ander helemaal ophemelen door diegene te overspoelen met complimenten (en jezelf kleiner te maken dan dat je bent), om leuk gevonden te worden. 

Of je doet precies wat de ander wil en vergeet daarbij je eigen grenzen en behoeftes.

Óf, zoals ik net al schreef, je doet er alles aan om de ander niet boos te maken en om de ander niet te kwetsen, om conflict te vermijden.

De (retorische) vraag die op dit please rijtje volgt is, ’maar ben je dan nog wel jezelf?!’

Hoe erg gaat pleasen ten kosten van jou? Van wie jij echt bent? Waar blijven jouw behoeftes en grenzen? Als je zo bezig bent met een ander tevreden te stellen, is er dan nog wel genoeg ruimte over voor jou

WAT IS NODIG?

Je hier bewust van zijn is (as always) een goed begin. Vraag jezelf eens af, ‘hoe vaak please ik en wanneer doe ik dat dan?’ Als je je gedrag leert herkennen dan is de kans groter dat je het kunt aanpassen. 

En dan, jezelf leuk genoeg vinden. Dat is in deze denk ik cruciaal. Als je jezelf leuk genoeg vindt, en je minder goedkeuring nodig hebt van anderen, dan wordt pleasen overbodig!

Het laatste dat (wat mij betreft) nodig is, is dat je leert begrenzen. Iets waar veel mensen moeite mee hebben. Grenzen aangeven is heel eng, maar het levert je enorm veel op. Je leert, door grenzen te stellen, of mensen wel echt omgaan met jou om jou (en niet omdat je overal maar mee akkoord gaat vanuit please gedrag). 

Mensen zijn nou eenmaal verschillend. Je kunt niet iedereen tevreden houden en dat hoeft dus ook niet. 

Jij houdt toch ook van mensen die real met je zijn?!

Kus,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.