Onzeker over je uiterlijk

Dit is een ik-wil-het-ff-met-je-delen artikeltje. En dat wil ik omdat dat me nuttig lijkt. 

Veel mensen zijn onzeker over hun uiterlijk. Los van hoe ik dat ervaar bij mijn eigen mensen, wordt dat in heel wat artikelen en filmpjes die ik voorbij zie komen genoemd. 

Zelf heb ik tijdens mijn pubertijd ook wel onzekerheden gehad. Ik was bijvoorbeeld te dun en vond daarom mijn benen niet mooi. En ik beet nagels, ook niet iets waar ik trots op was. Maar echte onzekerheid over mijn uiterlijk was na mijn 20ste (voor zover ik dat dan al had) wel helemaal voorbij. En ik heb mezelf altijd makkelijk in de spiegel aangekeken, ook tijdens de puberteit.

Nou, en dat wil ik dus even kwijt. Dat er ook mensen zijn (ik dus, ken jij er meer?) die niet onzeker zijn over hun uiterlijk. Weet je, ik hóór dat dus NOOIT. Zéker niet van vrouwen en ik baal daar van. Ik zou graag willen dat we allemaal wat minder ontevreden zouden zijn over hoe ons hoofd er uit ziet en dat we niet zo moeilijk zouden doen over ons gewicht. 

Oh en trouwens, ik denk helemaal niet dat je knap moet zijn, om tevreden te kunnen zijn over je uiterlijk. Nee hoor, want knap is totaal niet objectief. Iedereen vindt andere dingen knap en het is ook maar net wat wij als knap bestempelen. 

Ja, we hebben dat verrekte schoonheidsideaal. Dat klopt echt. Maar ik heb genoeg dingen aan mijn uiterlijk die volgens het schoonheidsideaal niet knap zijn en toch heb ik er weinig problemen mee. Het ideaalbeeld verandert verdomme ook telkens en is vaak totaal niet haalbaar voor de normale mens.

WAAROM KNAP ZIJN GEEN GARANTIES GEEFT
Veel van mijn vriendinnen voldoen voor een groot deel aan het schoonheidsideaal. Maar echt. Qua hoofd én qua lichaam. En toch is eten vaak een groot issue en zijn ze niet bepaald gecharmeerd van hun eigen uiterlijk. 

Knap’ zijn is dus geen garantie voor een positief lichaamsbeeld/zelfbeeld.

Ik zit regelmatig op een kruk in een pashokje tijdens een winkel-sessie, starend naar een vriendin die über-kritisch in de spiegel haar eigen lichaam beoordeeld. Shoppen wordt daar niet leuker, wel vermoeiender op.

‘Wel nee, dat valt toch best mee?’, ‘oh joh ik heb dat ook hoor, kijk maar’, zijn dingen die ik mezelf dan hoor zeggen als het over de zoveelste in-mijn-ogen niet-bestaande vetkwab of put gaat. 

Zucht.

Stiekem zou ik het liefst willen stoppen met dat meepraten en misschien moet ik dat ook maar eens gaan doen. 

En misschien kunnen we wat minder kritisch worden op onszelf en ons lichaam en wat meer actief zelfverzekerdheid uitdragen zodat het aanstekelijk werkt. 

Zodat we allemaal normaal naar ons eigen en elkaars lijf kunnen kijken.

Je mag best wat enthousiaster zijn over je eigen gekke, mooie dingetjes. 

Liefs,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.