Neem je verantwoordelijkheid.

Voel jij je wel eens verantwoordelijk voor een ander? We vinden het vaak heel nobel om een ander te ‘redden’, zelfs als dat ten koste gaat van onszelf. Maar, is dat wel zo nobel? Of schat je een ander daarmee te laag in?

Oké stel hé, je jongere broertje van twintig weet niet wat hij wilt met zijn leven en klooit maar wat aan. Hij besluit te stoppen met zijn studie, hij vond er toch geen reet aan. 

Maar dat vind jij echt geen goed idee, hij verkloot zijn toekomst! Hij zou eens verstandig moeten zijn en z’n zaken goed moeten regelen! Zo komt er niets van hem terecht..

Wat ik me dus afvraag, is hoe het kan dat wij het zo normaal zijn gaan vinden om te oordelen over anderen en hoe makkelijk wij onszelf boven een ander plaatsen. Je kunt je afvragen waarom je überhaupt iets zou moeten vinden van de keuzes van je broertje. Mag hij fouten maken? Mag hij zijn leven vergallen? Nee? Waarom niet? Omdat jij dat niet kunt aanzien? 

Als jij het gevoel hebt dat je iemand kunt (of zelfs moetredden, door diegene te wijzen op verkeerde keuzes, of door iemand te voorzien van ongevraagde adviezen, dan vind je dus eigenlijk dat die ander het zelf niet kan of weet. Jij weet wat het beste is voor die anderJij weet het beter.

Jij bent beter.

Ik vind het een interessante kwestie. Je zou je kunnen afvragen of we anderen met onze bezorgdheid tekort doen. 

Wat mij betreft mogen we anderen wel wat hoger inschatten.

Liefs,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.