Wat te doen met je leven?

Iedereen worstelt vroeg of laat met de vraag: wat wil ik met mijn leven? Tja, wat moet je er ook mee… Het lijkt de bedoeling om een plan te hebben en er zo snel mogelijk achter te komen wat je wilt. Maar, hoe weet je wat je wilt? Hoe kom je daar achter? En, is het niet veel belangrijker om gewoon te leven?

Zucht, ik word hier dus heel moe van. En dat komt vooral omdat mijn gevoel over de vraag ‘wat te doen met je leven?’ elke dag verandert. Soms voel ik me helemaal prima, super, lekker bezig, alsof ik alles onder controle heb en weet wat ik aan het doen ben. Dan ben ik tevreden met hoe mijn leven er uit ziet en maak ik me niet druk om wat ik nou moet, of waar ik heen ga. 

Maar op dagen zoals vandaag dan ziet de wereld er heel anders uit en vraag ik me af what the fuck ik nou eigenlijk aan het doen ben. En dan ga ik malen en piekeren en moet alles ineens tegelijk. 

Ik moet dan bijvoorbeeld een opleiding gaan doen (of twee) en terwijl ik hysterisch de mogelijkheden onderzoek op mijn computer begin ik met het maken van allemaal lijstjes. Lijstjes van mijn financiën, lijstjes met toekomstige-baan-ideeën, lijstjes met camera apparatuur die ik NÚ moet aanschaffen (omdat ik nú mijn fotografie-game moet upsteppen (nee is niet goed geEngelsd)). Ik moet mijn blog verbeteren en meer tijd steken in Instagram want dat loopt ook niet echt lekker..

Ik moet NÚ iets met alles!

Met haast begin ik ook nog urenlang foto’s te bewerken van een shoot van vorige week en raak ik gefrustreerd door het resultaat. Het lukt me niet om het te krijgen zoals die anderen het hebben, op Instagram. Ik ben nergens tevreden over dus ik verwijder alle bewerkte foto’s en begin weer opnieuw.

Het voelt alsof niets écht van de grond komt. En na een dag als deze ben ik uiteindelijk nergens iets mee opgeschoten. 

Het lijkt niet nuttig om me zo druk te maken. Maar waarom doe ik het dan? 

Als ik nu om me heen kijk dan zie ik een ontploft huis. Op de eettafel waaraan ik deze blog schrijf was nog net wat ruimte over voor mijn laptop en een kop thee. Kan ik niet beter mijn tijd besteden aan het opruimen van deze explosie? En aan het bakken van een ei? Ik eet slecht en heb nog geen daglicht gezien. Geen wonder dat ik niets van de grond krijg. Ik zit totaal niet lekker in mijn vel!

Oké, het antwoord op de vraag ‘is het niet veel beter om gewoon te leven’ is natuurlijk ja. Duh. Natuurlijk is dat beter! We krijgen alleen iets heel anders geleerd. Dat je moet weten wat je wilt enzo en dat je succesvol moet zijn. Maar eigenlijk wil ik dat helemaal niet. Eigenlijk wil ik gewoon leven en me niet zo druk hoeven maken over alles wat ik moet en wat anderen vinden van wat ik uitspook.

‘Maar ik vind het allemaal zo leuk om te doen..!’. Onzin, op deze manier is het niet leuk om na te denken over je toekomst of bezig te zijn met je hobby’s.

Zodra je je erg druk maakt over wat je moet in je leven kun je misschien beter eerst terug gaan naar de basis. Want als je all over the place bent en door de bomen het bos niet meer ziet (‘welke opleiding wil ik doen, in welke hobby’s wil ik mijn tijd en energie steken’) dan kun je helemaal niet voelen wat nou eigenlijk echt je behoeftes zijn (wil jij die ene opleiding wel echt gaan doen, of is het meer iets waarvan je het gevoel hebt dat het van je verwacht wordt door je omgeving?). 

Voor mij is terug gaan naar de basis: goed eten, goed slapen, lief zijn voor mezelf en voor anderen, een beetje schilderen en een beetje fotograferen. En naar buiten gaan, met mijn hoofd in de wind. En niet achter mijn laptop verdwalen in wat mijn toekomst zou kunnen zijn. 

Pas als de basis in orde is (en ik dus dichter bij mijn gevoel ben) kan ik voelen: ‘zo, waar heb ik nu eens zin in?’.

Het leven is nu, hier, in dit ontplofte huis. En dat is genoeg.

Liefs,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.