Hoe dan? – Loslaten deel 2

Loslaten: hoe en waarom? Je kunt ook gewoon vasthouden, mag best. Dat is vast vertrouwd. Maar je leven schijnt van loslaten lichter te worden en dat klinkt best goed, toch?

Ik denk dat wij allemaal redelijk los ter aarde zijn gekomen, maar dat we het met de jaren niet kunnen volhouden. Hoe ouder je wordt, hoe meer je vast(of hoog)houdt. Logisch, want er is ook zo veel om vast te houden: de controle, overtuigingen, verwachtingen, wrok. Hoeveel van deze heb jij er op het moment vast? 

Vasthouden kan energie kosten en vermoeiend veel ruimte innemen. Daarom kan loslaten denk ik best nuttig zijn. Maar voordat je kunt leren loslaten is het wel handig om een beetje te weten hoe jij dan precies vasthoudt en op welk gebied enzo. Laten we eens checken of jij (net als ik) een paar van de volgende punten herkent:

 • Anderen vinden jou wel eens bemoeizuchtig.
 • Je bent perfectionistisch.
 • Je reageert fel op een bepaald onderwerp of thema.
 • Jij houdt graag de controle in handen.
 • Anderen komen jouw verwachtingen niet na.
 • Je denkt voor anderen na en dat beïnvloedt jouw gedrag (‘dit zal wel te veel zijn voor hem’, ‘zij vindt mij vast niet aardig’.)
 • Je kunt niet goed tegen plotselinge veranderingen.
 • Je weet het vaak beter dan een ander en je bent het vooral vaak met jezelf eens. 
 • Je hebt het idee dat als een ander verandert, jij geen probleem meer met ze zal hebben.
 • Je baalt van mensen die weinig rekening houden met een ander.
 • Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Je vindt van alles (van jezelf, van anderen, van een situatie).
 • Je denkt dat je een ander kunt veranderen. 

Weet je, al deze punten zijn niet slecht. No worries, it’s all good. Echt, alles mag er zijn wat mij betreft. Maar als we het hebben over loslaten en je herkent een paar van de bovenstaande punten, dan is het misschien leuk om eens te gaan oefenen met loslaten!

Waar al dat vasthouden door is ontstaan moge duidelijk zijn. We zijn allemaal geconditioneerd en hebben angsten en patronen ontwikkeld in onze jeugd en verdere leven. We zijn niet meer zo onbevangen als dat we waren als kind. We hebben behoefte aan liefde en veiligheid maar verwarren dat inmiddels met het hebben van controle. In plaats van bezig zijn met voelen, roddelen we onderling over anderen en vinden we de hele tijd van alles. Dat werkt aanstekelijk en zorgt er voor dat we niet met ons gevoel hoeven te dealen. Maar zo is het leven, zo zijn we gemaakt en zo maken we ons, daar mogen we compassie voor hebben.

HOE

Loslaten kun je best oefenen. Alleen al door je bewust te maken van wat jij vasthoudt doet een hele hoop. Je bewust worden van iets kun je bijvoorbeeld doen door jezelf dingen af te vragen. Kijk in de lijst hierboven, of verzin zelf vragen zoals: 
Wat hou ik vast? 
Wat hou ik hoog (een bepaald imago, een perfect plaatje van iets of iemand)? 
Hoeveel ruimte neemt dat wat ik vasthou in?
Hoeveel aandacht besteed ik aan ergens iets van vinden? (roddel ik veel?) 
Welke verwachtingen heb ik precies van anderen? Is dat realistisch?
Denk ik dat ik anderen kan veranderen? Kan ik anderen veranderen?

‘Ach laat het toch gewoon los’, is een uitspraak die je misschien, net zoals ik, vaak hoort maar waar je niets mee kunt. Wie weet kan het je daarom helpen om eerst het idee dat je iets vasthoudt, hooghoudt of mooier hebt gemaakt dan dat het is of was, toe te laten. 

En in plaats van ergens iets van te vinden (‘ja, maar zij doet dit of dat…’, ‘maar ik vind gewoon dat hij eerst moet veranderen want…’.) helpt het je wellicht om naar je gevoel te gaan (ben er van overtuigd wel hoor, dat dat helpt)

Ben je er verdrietig over? Dat je van jezelf perfect moe(s)t zijn, of dat jouw moeder niet aan je verwachtingen voldoet? En doet het zeer dat je jezelf niet toestaat om (net zoals al die andere ‘egoïstische’ mensen) wat relaxter in het leven te staan en dat jij het blijkbaar nodig had om de controle vast te houden en alle verantwoordelijkheid te dragen?

Mag best, dat het zeer doet. Het maakt je meer mens.

Janken mag ook.
Helpt bij loslaten.

Heel veel liefs,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.