Gewoon gelukkig – Loslaten deel 1

Hoe doe je dat, gelukkig worden? Tja. Niemand kan jou denk ik vertellen hoe jij dat precies moet doen. We zijn allemaal verschillend en er bestaat geen formule die voor iedereen werkt. Ik heb ook geen gouden formule. Maar, ik kan je wél vertellen hoe ik zelf gelukkig werd en waar het volgens mij mee te maken kan hebben!

Ik was ongelukkig tot mijn twintigste. En ik functioneerde wel hoor, meestal. Ik ging gewoon naar school en had baantjes en vrienden. Maar ik voelde me niet gelukkig, nooit echt. Ik had last van onrust en stress en ik had bijna elke dag koppijn. Het voelde alsof er een gat zat in de basis van mijn bestaan.  

En leegte wil vaak worden opgevuld met zooi, toch? Maar ik deed geen drugs, at redelijk normaal en heb nog nooit iets gestolen of vernield.. 

Wat ik wel deed was avonden zwerven op straat met muziek op mijn oren en ik verloor me in drama’s met de mensen om me heen. Ik sliep nauwelijks omdat ik hele nachten lag te piekeren en voelde me een soort zombie met overdag een vrolijk masker op. 

Misschien denk je nu, ‘dat valt toch wel mee?’. Maar juist omdat er niet veel aan me te zien was (daar zorgde ik dus wel voor) vroegen mensen niet snel of het wel met me ging en keerde ik meer en meer in mezelf. Ik zette mezelf klem door altijd maar mooi weer te spelen en voelde me bloed eenzaam. 

Omdat ik zo in mijn hoofd zat dacht ik op een gegeven moment dat er iets ernstig mis met me was (waarom voelde ik me anders zo?) en ik wilde in therapie. Ik had allang allerlei trauma therapieën gehad, maar nu wilde ik echt écht in therapie. Volledig door de mangel. De hele rambam. Diep gaan. Het maakte me niet meer uit. Ik wilde diagnoses en verklaringen voor mijn gevoel.

Maar dat ging niet zomaar en lang verhaal kort: ik mocht niet door de mangel want ik was er niet slecht genoeg aan toe en functioneerde prima. Zucht. Hóé frustrerend. Ik had het gevoel dat ik geen kant op kon en dat niemand me kon helpen. 

Totdat ik via via bij een goede therapeut terecht kwam en zij me zei: Rosa, er is niet zoveel mis met je, je hebt alleen tijdens je jeugd allerlei overlevingspatronen ontwikkeld waar je nu last van hebt. En dat volgde ik wel. De patronen waar zij het over had die heb ik misschien vroeger nodig gehad (ter zelfbescherming), maar nu was dat niet meer zo (er was immers geen onveiligheid meer in mijn leven) en ze werkten me inmiddels tegen.

Voorbeelden van die patronen waren: gevoelens opkroppenmooi weer spelen, mezelf op mijn kop geven als ik niet perfect was, relaties saboteren uit angst om verlaten te worden, etc. Dat soort patronen kunnen natuurlijk heel diep gaan, je herkent het vast wel. Het verraderlijke eraan is dat het kan voelen alsof ze bij jou horen. Alsof jij gewoon zo bent (wantrouwend, angstig, introvert).

Na de sessie met de therapeut (waarin ze dus zei dat er niet zo veel mis met me was) stond ik te wachten op de bus in Breda om weer naar huis te gaan. Ik zuchtte diep, deed mijn ogen dicht en voelde een soort kriebel door mijn lichaam gieren. Ik voelde me licht (gelukkig?). Alsof er een grote last van me was afgevallen. En dat was natuurlijk ook zo, want mijn eigen overtuigingen waren van me afgevallen. Er was wezenlijk niets mis met me. Ik hield gewoon nog vast aan oude patronen, duh!

Ik weet nog dat ik dacht, ‘Ohja, jezus, ik kan de hele handel ook gewoon loslaten en gaan leven! Niemand houdt me nu nog tegen om gelukkig te zijn. Behalve ik. En waarom doe ik dat eigenlijk?’

Nou, zo ging dat dus. 

En daar gaat het volgens mij over. 

Jezelf toestaan om gelukkig te zijn en het loslaten van muren, maskers en patronen.

Alles wat je als zelfbescherming hebt opgebouwd in een tijd dat je het nodig had, kun je ook weer loslaten zodat er meer ruimte is voor leven

Loslaten

Loslaten

Loslaten

Aanstaande zondag plaats ik een uitgebreid artikeltje over loslaten. Want: HOE DAN?

Laat jij vaak los? Of hou je vaak vast?

KUS,

Rosa

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.