Met compassie kijken naar jezelf – eigenlijk nog moeilijker

Vaak zijn we strenger voor onszelf dan voor anderen. Misschien herken je dat wel. Maar niemand is perfect en het leven ook niet. Dus misschien wordt het tijd om een beetje milder voor jezelf te zijn en dezelfde compassie die je voor anderen voelt, voor jezelf te gaan voelen. Jij mag ook best fouten maken en het ergens moeilijk mee hebben. De mindere kanten van jezelf mogen worden erkent en je hoeft je tekortkomingen niet te veroordelen. Je bent niet perfect.

Falen en tekortschieten doen we allemaal. Het is menselijk en hoort gewoon bij het leven. Als jij vaak het gevoel hebt dat iets jóú alleen overkomt, of dat jij als énige ergens moeite mee hebt dan ben je niet erg mild voor jezelf en verzuip je misschien zelfs een beetje in zelfmedelijden. 

Het besef dat falen ons allemaal wel eens overkomt kan zorgen voor verbinding met anderen (‘oh, ik ben niet de enige die…’) en kan zorgen voor meer compassie voor jezelf (‘het had iedereen kunnen gebeuren’). Je bent nooit alleen in falen en iedereen lijdt. 

Wat het denk ik lastig maakt is dat we meestal wel weten dat we onszelf in de weg zitten. Want vaak blokkeren je eigen ‘slechte’ gewoontes jouw geluk. Ze weerhouden je ervan om de dingen te bereiken in je leven die je wilt. Je weet best dat je vooral jezelf nodig hebt om je doelen te behalen en om gelukkiger te zijn. En toch, we vervallen geregeld in slechte gewoontes zoals slecht eten, roken, gevoelens negeren, te hard werken en uitstellen. Terwijl we weten dat we eigenlijk beter kunnen. Maar moet je altijd beter? En is dat wel in elk geval waar, kun je altijd beter?

We hebben ons eigen leven zelf in de hand en straffen onszelf af als we falen en niet volmaakt zijn. Maar je doet dat toch niet expres? Je hebt, net als iedereen, te dealen met allerlei angsten en patronen. En je gaat daar de ene keer net wat makkelijker mee om dan een andere keer.

Controle vragen:

  • Kon ik echt beter op dat moment?
  • Mag ik het van mezelf minder dan perfect doen?
  • Ben ik mezelf aan het veroordelen?
  • Ben ik mezelf aan het vergelijken met een ander?
  • Heb ik te hoge verwachtingen van mezelf?
  • Maak ik me druk om wat anderen van mij denken?

Natuurlijk, je wilt gelukkig zijn, je doelen behalen en het allemaal goed doen. Maar je hebt ook gewoon, zoals iedereen, te dealen met struggles en tegenslagen. Perfectie bestaat niet, we hebben allemaal wat. Dus zorg goed voor jezelf en gun jezelf een beetje lucht. Je bent gewoon wie je bent en je doet je best!

Liefs,

Rosa (die dit allemaal zélf ter harte mag nemen!)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.