HSP: Wat is het? – 10 kenmerken

Wat ben je als je HSP’er, ofwel ‘hoogsensitief’, bent? (Ik noem iemand die hoogsensitief is altijd een HSP’er, maar dat is eigenlijk heel raar hoor, want het is een afkorting van Hoog Sensitief Persoon, maar ik doe het toch.) HSP klinkt als een aandoening, maar dat is het niet. Volgens de boeken is het een persoonlijkheidseigenschap, je kunt er dus geen diagnose voor krijgen. Het wezenlijke kenmerk is een anders functionerend zenuwstelsel. Dat staat als het ware veel scherper afgesteld.

Als HSP’er ben ik meer gevoelig dan gemiddeld voor prikkels en indrukken en pik ik meer signalen en details op. Ik kan emoties van anderen goed inschatten en heb een hoog ontwikkeld inlevingsvermogen (ik zeg ‘t maar ff). 

Als ik op internet speur naar info over HSP van ‘experts’, lees ik dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief zijn. Mijn ervaring is dat minimaal de helft van de mensen die ik ken en tegenkom gevoeliger zijn dan gemiddeld. Wat ik ook lees op internet, is dat er introverte hoog gevoelige mensen zijn en extroverte. De introverte mensen (het grootste deel) zouden zich prettiger voelen bij een stabiel leven met weinig risico’s en spanning. De extroverte HSP’er is snel verveeld en op zoek naar uitdaging. Ze worden ‘High Sensation Seekers’ genoemd en leven met één voet op de rem en met de andere op het gaspedaal. Maar dat is natuurlijk allemaal wat kort door de bocht. Iedereen is uniek en we zijn met z’n allen nogal complex. Ik zou mezelf niet zomaar ergens kunnen inschalen. Soms ben ik extrovert, soms niet. Soms heb ik veel last van prikkels, soms niet. Grote, drukke winkels vind ik prima te doen, maar een kutsfeer in een vergaderruimte niet. Jeetje, ik ben eigenlijk helemaal niet van de labels, dus waarom noem ik mezelf dan HSP’er? Nou, dat is heel simpel, ik herken mezelf in de kenmerken en ik vind het gewoon geweldig, dus ik neem het.

Kenmerken:

Oké let op. Wie weet herken je jezelf in een aantal van de volgende HSP kenmerken die ik heb verzameld vanuit verschillende bronnen:

1. JE VOELT EMOTIES AAN

Jij voelt het als iemand slecht in haar/zijn vel zit. Je voelt het als er spanningen tussen mensen zijn. Je voelt ook wat voor stemming er in een ruimte hangt zodra je binnenkomt.

2. JE NEEMT EMOTIES VAN ANDEREN OVER

Je zuigt emoties van anderen op. Als iemand verdrietig is, kun jij dat verdriet voelen. Als er tijdens een verjaardag spanningen zijn, ervaar jij spanning, ook al is het je niet altijd (direct) duidelijk waar deze spanning precies vandaan komt.

3. JE BENT GEVOELIG VOOR PRIKKELS

In een drukke winkel, op een festival met harde muziek, of wanneer er iemand aan het tikken is met zijn voet kun jij overprikkeld raken. Je wilt dan het liefst uit de situatie ontsnappen omdat het je teveel wordt. Je knipt de labels uit je kleding.

4. JE BENT EMPATISCH EN ZORGZAAM

Als hoogsensitief persoon heb je een goed ontwikkeld inlevingsvermogen. Jij weet hoe de ander zich voelt en je kunt goed inschatten wat iemand nodig heeft. Je kunt aanvoelen en begrijpen waar de ander moeite mee heeft, of waar iemand geïrriteerd van raakt en waarom. Soms gaat de zorg voor een ander ten koste van jezelf. Je maakt je snel zorgen.

5. JE BENT SNELLER UITGEPUT NA SOCIAAL CONTACT

Veel mensen bij elkaar kan zorgen voor veel prikkels. Een hoogsensitief persoon kan daardoor sneller uitgeput raken. 

6. JE LICHAAM REAGEERT OP PRIKKELS

Het kan zijn dat je bij bijvoorbeeld blootstelling aan teveel prikkels hoofdpijn krijgt, of last van spierspanning. Je kunt ook sneller moe worden, terwijl je niet fysiek bezig bent geweest. Ook je zintuigen zijn extra sterk. Je hoort meer geluiden dan andere mensen, je ziet veel en je ruikt zelfs soms geuren sterker. 

7. JE HEBT REGELMATIG ME-TIME NODIG OM OP TE LADEN

Het kan zijn dat je het als hoogsensitief persoon fijn vind om veel tijd voor jezelf te hebben. Geen geluid, geen mensen, geen emoties van anderen, gewoon rust en weinig prikkels om je heen. Zo heb je ruimte om te kunnen verwerken en opladen.

8. JE HEBT OOG VOOR DETAIL

Jij ziet details en merkt kleine veranderingen op. Je merkt details op die relevant zijn voor het maken van belangrijke beslissingen. 

9. JE HUILT SNEL EN VEEL

Je kunt snel emotioneel worden. Bij het zien van een droevige film, een akelig nieuwsbericht of bij verdriet van iemand die je dierbaar is huil je mee.

10. NEGATIVITEIT EN ONRECHTVAARDIGHEID KOMEN HARD AAN

Een onaardige opmerking van iemand kan hard aankomen, het voelt voor jou heel persoonlijk. Je neemt kritiek heel serieus en maakt je veel drukker over een rotopmerking dan anderen misschien zouden doen. Onrecht kun je moeilijk verdragen.

Ik ben benieuwd of jij je in een aantal van deze punten herkent en welke dat dan zijn. Ik herken mezelf in 1 tot en met 10. 

Hoe ontdekte ik dat ik hoogsensitief ben?

Als kleuter ging ik naar een openbare school in de buurt. Na een paar dagen zei ik tegen mij moeder, ‘Ik vind het allemaal best leuk hoor, met al die kinderen, maar mag ik vanaf morgen alsjeblieft alleen ’s middags gaan? Ik vind het zo druk en het is er zo’n herrie.’ Kort daarna stuurde mijn moeder me naar de Vrijeschool, waar ik vervolgens 2 maanden in de klas achter een kast heb gestaan. Ik deed mijn mond niet open, speelde met niemand en heb alleen maar gekeken tot ik dacht, ‘oké, hier is het wel oké’. Al vanaf dat ik heel jong was, was ik in staat tot zelfreflectie en ik stelde diepzinnige vragen. Ik wilde eindeloos weten ‘waarom’. Ik was gericht op liefde, harmonie en vrede en dacht diep na over levensvragen. Kennis op school paste ik liever creatief, dan letterlijk toe. Het eeuwig herhalen van stof vond ik een ramp en ik kon kennis maar moeilijk reproduceren. Ik heb mijn schooltijd echt moeizaam doorstaan. Op de basisschool kon ik taal- en rekenregels na oneindig veel extra begeleiding alsnog niet onthouden en ik scoorde op de Cito toets ver onder gemiddeld niveau. Toch kreeg ik uiteindelijk HAVO advies. Tijdens de middelbare school was ik meestal dood op. In lessen vroeg ik aan docenten of ik een paracetamol mocht halen bij de conciërge, ook als ik er eigenlijk geen nodig had, gewoon zodat ik even in een lege kantine kon zitten, uit de drukte. Uitblazen. Pfffff. Ik heb in de middelbare school fase bijna permanent koppijn gehad en kon de lessen nauwelijks volgen.

Toen ik een jaar of 15 was liet mijn moeder mij een lijst zien uit een boek dat ging over HSP. De lijst bestond uit kenmerken zoals hierboven en ik herkende bijna alles. Ik ben er meer over gaan lezen en in de jaren daarna hebben we er meer en meer over ontdekt. Uiteindelijk begreep ik beter waarom ik was zoals ik was. En ik begreep eindelijk waarom veel anderen niet zo waren, of minder. Het was een zegen. 

Oké, ik heb nog ZO VEEL MEER te vertellen over dit onderwerp!!!! Verwacht dus HSP blogs van me de komende tijd, want ik ga je nog meer geweldige voordelen vertellen en ik ga je tips geven over hoe je er mee om kunt gaan. Stay tuned!

Herken jij je in de kenmerken? Ik ben razend benieuwd, hoe uitte zich het bij jou als kind en hoe is dat nu?


Liefs,


Rosa

Een paar bronnen die ik heb gebruikt: Boek ‘Wegwijs in hooggevoeligheid’  van Gerarda van der Veen. Zobegaafd.nl en psychologiemagazine.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.