Boekenkast organiseren – 5 makkelijke stijltips!

Een boekenkast voegt wat mij betreft écht iets toe aan je interieur. Boeken kunnen veel vertellen over jouw persoonlijkheid. Zonder dat je er misschien bij stil staat verraden ze wie je bent, waar je van droomt en wat jouw passies zijn. Ook straalt een volle boekenkast (hoe groot of klein ook) warmte en gezelligheid uit!

Of je nou een volwaardige boekenkast bezit of een paar boekenplanken aan de muur hebt getimmerd, de volgende tips kunnen je helpen om jouw boeken ideaal tot hun recht te laten komen en van je boekenkast een gezellig en stijlvol geheel te maken. 

  1. Sorteer op kleur

My all time favourite. Heerlijk, sorteren op kleur!

Deze vorm van sorteren is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen kunnen er absoluut niet tegen en dan raad ik je ook zeker af om voor deze variant te kiezen, maar zelf vind ik het heerlijk om boekenkasten op kleur te sorteren en laten we eerlijk zijn; het is een genot voor het oog!

Het kan best een klusje zijn om dit echt leuk te krijgen, vooral boeken met een meerkleurige kaft kunnen het je knaplastig maken. Perfectie is in dit geval echt onmogelijk maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt heb je binnen no time je hele kast op kleur. 

Als jouw kast meerdere verdiepingen heeft kun je ervoor kiezen om elke rij links te beginnen met de meest donkere kleur en rechts te eindigen met de meest lichte kleur. Je kunt ook van links boven tot rechts onder sorteren, als een soort slang. Net wat jij het lekkerst vindt werken.

Zelf ga ik vaak voor deze volgorde van links naar rechts: zwart – grijs – blauw – paars – roze – rood – oranje – groen – geel – wit

Is het logisch? Geen idee. Het ligt er denk ik vooral aan welke kleuren de ruggen van jouw boeken hebben en wat jij leuk vindt. Doe gewoon waar je blij van wordt!

2. Sorteren op soort

Ben jij een georganiseerd en lekker praktisch persoon? Ga dan voor het sorteren op naam, categorie of soort. Dat kan ook ernstig bevredigend werken en het maakt je leven een stukje makkelijker. Zeker als je veel boeken bezit en een mega kast hebt wil je niet eeuwen naar een boek hoeven zoeken. Categoriseer van A tot Z, zet studieboeken apart van romans en literatuur of splits boeken die je leuk en minder leuk vindt. Kies voor de optie die het beste bij jouw behoeftes past.

Let op! Je kunt ‘sorteren op soort’ en ‘sorteren op kleur’ prima combineren! Sorteer per boekenplank op soort, bijvoorbeeld: op de bovenste plank alleen romans, op de plank daaronder studieboeken, daaronder weer reisboeken etc. Sorteer vervolgens per boekenplank van links naar rechts je boeken op kleur. Bijvoorbeeld: van alle romans op de bovenste plank begin je links met de donkere ruggen en ga je naar rechts richting de lichtere ruggen. Met de plank daaronder doe je hetzelfde.

3. Maak gebruik van accessoires 

Het toevoegen van accessoires aan je boekenkast kan meerdere functies hebben. Om te beginnen ziet het er natuurlijk heel gezellig uit. Je kunt bijvoorbeeld een fotolijstje toevoegen, of een vondst van een van je reizen, verzin het maar! Een andere reden om met accessoires te werken kan het opvullen van lege plekken zijn. Als je nog niet zoveel boeken bezit (like me) kunnen er gaten in je kast ontstaan. Vul die gewoon op met leuke prullaria!

Als je jouw boekenkast op kleur hebt gesorteerd, is het leuk om hier rekening mee te houden bij het kiezen van je accessoires. Tussen een groepje gele boeken zou je bijvoorbeeld een accessoire met gele details kunnen zetten. Dit zorgt ervoor dat je kast verrassend en gevarieerd is maar dat geheel geen rommeltje wordt.

4. Display met kookboekstandaard

Stel een dierbaar fotoboek of een kunst-of fotografieboek uit je kast tentoon door bijvoorbeeld een kookboek standaard te gebruiken. Een ideale manier om je boekenkast nóg meer persoonlijkheid te laten uitstralen en om het geheel aantrekkelijker te maken om naar te kijken. Display jouw boek, midden tussen de kaften op een mooi standaard. Je vindt er een voor een prikkie bij winkels zoals Xenos of Blokker.

Tip! Wissel zo nu en dan eens van pagina. Het is een kleine aanpassing maar zo zorg je er voor dat je boekenkast je niet gaat vervelen en laat je jouw bezoek steeds weer wat nieuws zien. 

5. Gebruik licht

Mijn laatste tip gaat over licht. Je zou natuurlijk een lamp naast jouw boekenkast kunnen zetten, maar als je die niet hebt of als dat niet past zijn er ook andere manieren om je boekenkast te verlichten. Als je een wat grotere boekenkast hebt kun je er voor kiezen om waxinelichtjes te gebruiken. Check goed of het veilig is en plaats ze in een leuke houder. Kaarslicht maakt jouw boekenkast extra knus én zorgt ervoor dat je bij het aansteken van de kaarsen even aandacht aan jouw boeken besteedt. Wie weet geeft het nieuwe leesinspiratie!

Zijn kaarsen in jouw setting niet de meest veilige optie, kies dan voor een gezellige lichtslinger op batterijen die je nonchalant over je kast laat bungelen. Tegenwoordig zijn interieur slingers met lichtjes overal te koop en in winkels zoals Action ook nog eens lekker budget proof. 

Geniet van jouw boeken en stijlvolle boekenkast, laat zien wie je bent en speel met alle mogelijkheden!

Liefs,

Rosa

4 gedachten over “Boekenkast organiseren – 5 makkelijke stijltips!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.